Rom, måndag 14 september 2009

bossi_padania
Bossi: "´Podanien´ skall bli en fri och suverän stat"

Av ÅKE MALM

Första verkliga åskskuren har passerat. Temperaturen har rasat mer än 10 grader och alla partiers sommarträffar är över.

Av dessa framgår följande: Umberto Bossi och Roberti Maroni, (inrikesministern), är alls inte nöjda med att ha tagit första stegen mot den drömda federalismen. ”Vi vill slita oss loss. La Padania skall bli en självständig stat”, lovade de vid Lega Nords årliga jätteshow i Venedig.

Även om den vid det här laget är ganska känd måste jag för läsare som inte helt är informerade om Lega Nords mystik, beskriva denna mystiska rit skapad av Umberto Bossis ständigt skapande fantasi. Det hela börjar i soluppgången när Umberto och hans närmaste kumpaner i gröna skjortor samlas i bergen ovanför staden Cuneo i nordvästra Piemonte.

Vid en källa till en av floden Po:s tillflöden fylls en ampull med detta heliga vatten. Den dyrbara vätskan förs sedan i båt längs Po mot Venedig där 80.000 Lega Nordmedlemmar (30.000 enligt polisen) väntar på det högtidliga ögonblick när moder Po:s droppar hälls ut i Venediglagunen.

För säkerhets skull hällde självaste skaparen av detta spektakel i år några droppar bland de grånade hårtestarna. Det är okänt vad denna gest kan ha för eskatologisk innebörd.

Ytterligare några löften från Bossi och hans gäng skall vi inte glömma. Om Berlusconi lyssnar för mycket på centerrösterna, från UDC, hoppar Lega Nord av alliansen. Och då blir det nyval.

UDC, gamla tiders kristdemokrater i något ny tappning, just nu med en klar mittenposition men med öronen öppna både åt höger eller vänster, kräver att Berlusconi skall vara mindre undfallen mot Bossis vilda krav. ”Annars räcker det med tio minuter för att få ihop en ny allians”.

UDC:s ständigt alltmera aktive Pierferdinando Cassini lägger grunden till ett helt nytt centerparti och utmanar Berlusconi och Bossi. Och en av vänsterdemokraternas tidigare toppfigurer, Francesco Rutelli, börjar röra sig allt tydligare mot UDC.

bersani_200
Pier Luigi Bersani

Vänsterdemokraterna själva då? Jo, där pågår just nu kampen mellan den sittande partisekreteraren Dario Franceschini som försöker försvara sin plats inför den kommande partikongressen. Hans konkurrenter är tidigare ministern för ekonomisk utveckling i Romano Prodis sista regering, Pier Luigi Bersani. Tredje man i ringen är Ignazio Marino, berömd kirurg och specialist på levertransplantationer.

Den 11 oktober börjar kongressen och den 25 oktober skall alla partimedlemmar rösta i ett primärval och bestämma vem som skall bli partiledare. Bersani är favorit – just nu. Jag skall återkomma med en presentation av dessa intressanta kandidater.

Och PDL – Frihetens parti, vad kan man säga om det? Ja, att Silvio Berlusconi är den bästa regeringschef landet har haft på de senaste 150 åren. Det har han officiellt deklarerat alldeles själv. Samtidigt har 345.000 italienare och intresserade från många andra länder skrivit på La Repubblicas upprop för pressfriheten. Att denna är satt på undantag visar senaste skrällen från Rai.

I morgon tisdag skulle debattprogrammet Ballarò i Rai3 ha startat för säsongen. Men den säsongstarten sköts plötsligt och oväntat upp. Ballarò skulle ha varit en tuff konkurrent till Porta a Porta, Rai1:s sena talkshow ledd av Bruno Vespa, en s k journalist som kan räkna med att Silvio Berlusconi presenterar hans bok varje år. En s k presskonferens där regeringschefen med några ord hyllar Vespa och boken och sedan i någon timme fortsätter att hylla sig själv.

Nåväl, Porta a Porta flyttas nu fram till prime time och sänder direkt från jordbävningsstaden l’Aquila där de första färdiga husen överlämnas till sina nya ägare bland jordbävningsoffren. En show för att visa att regeringen Berlusconi minsann får saker och ting gjorda. Ballarò som har krav att alla röster skall höras, skulle troligen ha minskat regeringens triumfbild av sig själv.

Vad det däremot inte sägs ett ord om i någon tidning idag är den enastående serie program som Riccardo Iacona gjort – naturligtvis för Rai3. Avslutningen igår gällde allt som gömts undan om jordbävningen.

Hur geologerna redan tio år innan jordbävningen inträffade, hade förutsagt allt, till och med vilka hus som skulle störta och när, eftersom de uppförts på geologiskt osäker mark. Samma sak kan också ske när som helst i Kalabrien.

Chiesa di Santa Maria a Paganica, L´Aquila
Chiesa di Santa Maria a Paganica (L´Aquila)

Katastrofen ligger på lur och kommer att kosta tiotusentals människor livet. Anledningen är den vanliga: alla formella krav har uppfyllts när kommunerna lämnar ett bygglov. Men alla de vackra dokumenten med sina färgglada och imponerande stämplar är fejkade. En nationell geologisk undersökning som genomfördes i slutet av 90-talet har aldrig kommit till kommunernas kännedom – säger de ansvariga. Därför behöver ingen ta hänsyn till varningarna.

Jag har nu lärt mig känna igen ett alldeles speciellt leende, eller skratt. Det framstöts av tjänstemän och politiker när de ertappas med att ha ingått i eller skapat ett system som från början till slut är absurt. I Iaconas program kunde vi se hur en ansökan om bygglov fejkades från början till slut, och att ingen kontroll gjordes. Slutresultatet: handlingarna är formellt sett i ordning och grävmaskinerna kan börja arbeta…

Det finns krav om att balkar i armerad betong skall vara testade. Men de tre testbitar som måste uppvisas tillverkas som på skoj av cementhandlare. Eftersom ingen någonsin verkligen genomför några tester är det onödigt att slösa tid och pengar på verkliga produkter.

Och det är då byråkraterna eller de små tjänstemännen ler sina sneda leenden. De är medvetna om det paradoxala i situationen. Så kan fusket pågå i ett av världens mest jordbävningsdrabbade områden.

Och politikerna? De nedlåter sig inte att slösa tid på så enkla och futtiga problem som hur man bygger i jordbävningsområden. Deras tal handlar om elegant strategiska lösningar på hur allianser och majoriteter skall fixas. Sedan reser de ut till katastrofområdena och lägger på sig sorgemasken. Hyckleri är ett av landets största problem.

För 25 – 30 år sedan skrev jag en krönika och berättade om det här. Uppmaningen mot slutet var att besöka Italien så snart som möjligt. Snart skulle det inte finnas så mycket kvar att titta på. Jag tror att den uppmaningen har sin giltighet även idag.

Och på lördag den 19 september skall vi mangrant gå till demonstrationen här i Rom, utlyst av Fnsi, det italienska journalistförbundet, för att höja ett varningens ord om pressfriheten.

Åke Malm

 

  • Se ett videoklipp där Riccardo Iacona intervjuar Antonio Moretti, en geolog från universitetet i L´Aquila, vars varningar för en förestående katastrofal jordbävning i L ´Aquila inte beaktades
  • Se ytterligare ett klipp från programserien, där bristerna i myndigheternas kontroll och uppföljning tydligt åskådliggörs
  • Artikelsök – mer att läsa
    Här kan du söka på hundratals utvalda svenska och utländska kultursidor efter ännu mer att läsa. Skriv in sökordet i fältet nedan och klicka på Sök