Pontida i Padania

Av ÅKE MALM

Så många flaggor, så många ministrar på podiet – men inte en enda trikolor, inte en enda nationsflagga.

Rösten bryts i en desperat gråt i radioprogrammet. En gammal bersagliere klarar inte av sin indignation och sorg över vad han just sett på TV-rutorna.

Nej, chansen är inte stor att få se några italienska flaggor på något av Lega Nords möten. Allra minst när Umberto Bossi samlar sina trogna på ängen vid Pontida där medeltidens lombardiska kommuner svor varandra eden att tillsammans kämpa mot förtryckaren Fredrik Barbarossa. Här talas bara om Padania

Ännu en milsten är avklarad – på ängarna vid Pontida ställde några tiotusenden upp i går söndag. Organisatörerna talar om 80.000 – men ur TV-kamerornas synvinkel sett, var det nog en överdrift. På ängen nedanför klostermurarna utspelade sig den sedvanliga blandningen av falska keltiska riter och hot om ”secessione”, att bryta sig ut ur den italienska natonalstaten. Där fanns vilda padaner med vikingahjälmar på huvudet och mängder av gröna flaggor.

Men nu väntar vi redan med spänning på nästa kapitel. All italiensk politik tycks alltid vänta på något nytt kapitel i vilket det kanske på något sätt kommer till ett avgörande. I morgon tisdag presenterar Silvio Berlusconi sin ”nya” regering i parlamentet. I början av året ställde landets president, Giorgio Napolitano, krav på en debatt i parlamentet sedan Berlusconi köpt över ett antal deputerade från andra sidan. Det skedde efter att Gianfranco Fini och hans grupp lämnat regeringen. Det är ännu osäkert om den debatten avslutas med en förtroendeomröstning. Vänstern avvaktar utvecklingen de närmaste dagarna innan man bestämmer sig.

Hur som helst – Umberto Bossi, en försiktig general, ställde inga slutliga krav. Han upprepade gamla krav på fyra ministerier till Norditalien, ett till Milano, två till Monza och ett till Mantova. Ministern för lagstiftningens förenkling, Roberto Calderoli, hade till och med tagit med sig en bronsskylt med ministeriets logo. En skylt han vill spika upp på Villa Reales port i Monza.

Man måste medge att Bossi ändå på sitt sätt är heroisk. Efter den grava hjärnblödningen har han stora svårigheter att röra sig. Han behöver en hjälpande arm för att närma sig mikrofonerna, rösten låter som om halsen var full av gröt, läpparna arbetar i otakt och bara hans närmaste lyckas tolka vad han vill ha sagt.

Men hans ledande roll i partiet är odiskutabel. Ännu så länge i varje fall. I stort sett medger även hans motståndare, att politiskt sett, ur hans partis synvinkel, har han aldrig gjort något verkligt misstag. Som ett av dess politiska djur som leds av sin instinkt för vad hans väljare vill höra honom säga.

Men alla de tusenden vid Pontida verkade inte särskilt nöjda den här dagen. Det blir inget brott med Berlusconi. Det närmaste Bossi kommer är varningen: Om du vill fortsätta att regera, glöm inte att det är vi som håller på rösterna. Han hotar med att Legan röstar emot en fortsättning av de italienska fredskårerna, särskilt i Libanon och Libyen. Stor tveksamhet råder också om Afganistantrupperna.

Det dröjer några timmar så kommer svaret från utrikesminister Franco Frattini. Det är inte aktuellt med något italienskt tillbakadragande inom de närmaste tre månaderna, förklarar han.

Sannerligen inte en bild av en väl sammanhållen regering. Men Silvio Berlusconi drar en lättnadens suck och säger optimistiskt att regeringen fortsätter sitt arbete till 2013 när nästa ordinarie val kommer.

Inrikesministern Roberto Maroni som allmänt tippas bli Bossis arvtagare, tassade omkring i kulisserna och höll bara ett kortare tal. Med tillräckligt många padanska skrönor för att massorna på ängen skulle bli glada. Illegala invandrare skall skickas tillbaka och naturligtvis stödjer han kraven på att flytta ministerier nordvart. På detta kommer skarpa protester från PdL:s borgmästare och guvernör i Rom. Verkar föga troligt att det blir någon flytt den närmaste tiden. Men nu har man bäddat ordentligt med anledningar för en eventuell framtida kris. Fröna ligger där nu – det är bara att vattna om det skulle kännas lämpligt.

På torsdag skall skattereformen läggas fram i parlamentet. En ny milstolpe…

Åke Malm

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).