Nya skalv i Italien

Bild från jordbävningen (Yahoo News)
Av ÅKE MALM

Italien skakar igen. 10 dagar efter jordskalven i regionen Emilia – Romagna störtar skräckslagna invånare åter ut ur sina hus. Första skalvet kom 09.04 och hade en magnitud på 5,8. Sedan fortsatte det hela dagen med ständigt nya stötar. Vid lunch kom flera nya i storleksordningen runt 5,5 – 5,9. Och byggnader, bostadshus, kyrkor och medeltida borgar störtade samman. Men framför allt: också hundratals moderna industribyggnader.

På kvällen hade Protezione civile – Civilförsvaret – räknat in 16 döda, en saknad och över 800 sårade. Till förra veckans 5.000 hemlösa läggs nu ytterligare flera tusen.

Det här är ett av Italiens och Europas mest industritäta område. Regionen kring Parma, Mantova, Modena och Ferrara är som ett enda jättelikt Småland. Det gäller inte bara livsmedel som Parmesanost och Parmaskinka utan också rader av tekniska, elektroniska och plastindustrier.

Nu lär vi oss nya namn på drabbade orter, Cavezzano, San Felice sul Panare, Mirandola, Carpi och många andra.

Nya rapporter berättar om vilka det var som dog i rasmassorna:

I den lilla kommunen Rovereto skyndade kyrkoherden don Ivan Martini in i sin kyrka för att försöka rädda en Madonnastaty. Men en balk störtade ner från taket och träffade honom. Han avled omedelbart.

I San Felice gick två invandrare in med en ingenjör i en fabrik för att se vilka skador den drabbats av. Så kom ett nytt skalv och Mohamed Azarg, 46, ursprungligen från Marocko, Kumar Pawan, 27, från Indien och ingenjören Gianni Bignardi krossades under rasmassorna.

I en av Mirandolas förstäder, San Giacomo Roncole, hade det biomedicinska företaget BBG just återupptagit produktionen efter förra veckans skalv. Denna gång störtade hela fabriksbyggnaden samman och begravde Enea Grilli, en av tre ägare till fabriken. Eddi Borghi och Vincenzo Grilli dödades tillsammans med Mario Mantovani.

Paolo Siclari, 37, hade lämnmat Sicilien för att söka jobb i Medolla. Ännu en farmaceutisk fabrik, Haemotronic, hade anställt honom. När byggnaden rasade samman dog han under det sammanstörtade taket tillsammans med tre kollegor.

Sergio Cobellini, 68, hade just lämnat banken i Concordia, när skalvet slog till. Han träffades av en tegelsten från ett hus och dog omedelbart.

Ytterligare fyra offer inträffade i Cavezzo som blivit en symbol för den här katastrofen. Över 75 procent av den lilla staden är totalt förstörd. Strax efter klockan 19 lyckades räddningsmanskapet lokalisera en kvinna i ett hus som störtat samman i Cavezzo. Efter flera timmars arbete lyckades de dra fram henne i säkerhet.

Byggnader, som varit symboler för sina städer, finns inte längre. Som domen i Carpi vars tak störtade in (klicka här för att få ett begrepp om hur det ser ut)

Långt borta i Venedig beslöt teaterledningen vid anrika teatern La Fenice att ställa in kvällens föreställning av La Boheme. Inte för att det skulle finnas något direkt hot, teatern är byggd enligt alla säkerhetskrav. Men helt säker kan man aldrig vara.

Men den stora frågan vartefter timmarna gick var denna: hur kan det komma sig att hundratals industribyggnader som i många fall är byggda under det senaste decenniet, störtar samman? Myndigheterna har lovat göra en särskild undersökning. Något är konstigt när de flesta dödsoffren krävs i nybyggda fabriksbyggnader.

I flera fall hade jobbarna tagit skydd i fabrikerna som sedan begravde dem. De hade återvänt till jobbet sedan teknikerna hade godkänt byggnaderna efter förra veckans skalv.

Regeringschefen Mario Monti lovade att nationen solidariskt skall ställa upp för att hjälpa de drabbade. Det löftet fick också invånarna i l’Aquila i Abruzzerna efter att de drabbats av jordbävningen för tre år sedan. Då omkom 300 personer. Men ännu har inte en sten kommit på plats för den utlovade återuppbyggnaden.

Under tiden strömmar däremot frivilliga till Emilien för att hjälpa till. En nationell insamling har startat för att ge hjälp åt de drabbade.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).