Monti avgår

Giorgio Napolitano

Av ÅKE MALM

Mario Monti har bestämt sig. Han vill avgå. Italiens regeringschef framförde sitt beslut ikväll vid 20-tiden till president Giorgio Napolitano under ett två timmar långt samtal mellan de båda. Den direkta anledningen, anförd i den officiella kommunikétexten, är Pdl-ledaren Angelino Alfanos tal i deputeradekammaren i torsdags. Det blev droppen för Monti efter de senaste dagarnas angrepp från Silvio Berlusconi. I talet gav Alfano Mario Monti skulden för att allt, enligt Pdl:s synpunkt, blivit sämre än för ett år sedan. Den förnedringen vill alltså Monti inte acceptera.

I första hand kommer han nu att höra sig för med de partier som hittills stött hans regering om de tänker rösta för budget- och stabilitetslagen innan han avgår. Görs inte detta hamnar Italien i en ny katastrofal situation utan en gällande budget. Detta skulle få förödande konsekvenser på de internationella finansmarknaderna.

Mötet i Quirinalpalatset ägde rum bara några timmar efter att Silvio Berlusconi meddelat att han tänker ställa upp igen i de kommande politiska valen: ”Och jag ställer upp med avsikt att vinna!”, förklarade han. Han gjorde också klart vilka argument han tänker använda fram till valdagen. I första hand lägger han skulden helt på Mario Monti för att industriproduktionen minskat med 3,5 procent, att arbetslösheten snuddar vid 12 procent och att de italienska familjerna blivit 2 procent fattigare. I andra hand på att Monti infört nya skatter, något som troligen blir huvudargumentet, för just nu är man i Italien i färd med att försöka betala den nya hårt drabbande fastighetsskatten. Pengarna skall vara inbetalda före den 17 december. Man kan räkna med att därefter blir det sparsamt med julklappar. För en vanlig lägenhet ligger den här skatten på över 2.000 euro.

Mario Monti

Eftersom 80 procent av de italienska familjerna bor i ett eget hus eller lägenhet, som också är den viktigaste sparformen, innebär den nya skatten en hårdhänt förmögenhetsbeskattning. Och det är just den skatt som Berlusconi avskaffade, något som den italienska medelklassen upprepade gånger visat sin tacksamhet för.

Närmast kommer Monti alltså att snarast kalla Pierluigi Bersani i Pd och Angelino Alfano för att få ett klart besked om deras partier ställer sig bakom budgetlagen. Sedan skall den snabbehandlas i parlamentet och när det skett kan Monti avgå. Detta beräknas eventuellt ske redan under någon av mellandagarna mellan jul och nyår.

Under hela lördagen verkade det klart att det kommande valet skulle äga rum den 10 mars. Men med Montis besked nu ikväll kanske Bersani får igenom sitt krav på att valet hålls tidigare, redan i februari.

 

 

 

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).