Monti avgår

Giorgio Napolitano

Av ÅKE MALM

Mario Monti har bestämt sig. Han vill avgå. Italiens regeringschef framförde sitt beslut ikväll vid 20-tiden till president Giorgio Napolitano under ett två timmar långt samtal mellan de båda. Den direkta anledningen, anförd i den officiella kommunikétexten, är Pdl-ledaren Angelino Alfanos tal i deputeradekammaren i torsdags. Det blev droppen för Monti efter de senaste dagarnas angrepp från Silvio Berlusconi. I talet gav Alfano Mario Monti skulden för att allt, enligt Pdl:s synpunkt, blivit sämre än för ett år sedan. Den förnedringen vill alltså Monti inte acceptera.

I första hand kommer han nu att höra sig för med de partier som hittills stött hans regering om de tänker rösta för budget- och stabilitetslagen innan han avgår. Görs inte detta hamnar Italien i en ny katastrofal situation utan en gällande budget. Detta skulle få förödande konsekvenser på de internationella finansmarknaderna.

Mötet i Quirinalpalatset ägde rum bara några timmar efter att Silvio Berlusconi meddelat att han tänker ställa upp igen i de kommande politiska valen: ”Och jag ställer upp med avsikt att vinna!”, förklarade han. Han gjorde också klart vilka argument han tänker använda fram till valdagen. I första hand lägger han skulden helt på Mario Monti för att industriproduktionen minskat med 3,5 procent, att arbetslösheten snuddar vid 12 procent och att de italienska familjerna blivit 2 procent fattigare. I andra hand på att Monti infört nya skatter, något som troligen blir huvudargumentet, för just nu är man i Italien i färd med att försöka betala den nya hårt drabbande fastighetsskatten. Pengarna skall vara inbetalda före den 17 december. Man kan räkna med att därefter blir det sparsamt med julklappar. För en vanlig lägenhet ligger den här skatten på över 2.000 euro.

Mario Monti

Eftersom 80 procent av de italienska familjerna bor i ett eget hus eller lägenhet, som också är den viktigaste sparformen, innebär den nya skatten en hårdhänt förmögenhetsbeskattning. Och det är just den skatt som Berlusconi avskaffade, något som den italienska medelklassen upprepade gånger visat sin tacksamhet för.

Närmast kommer Monti alltså att snarast kalla Pierluigi Bersani i Pd och Angelino Alfano för att få ett klart besked om deras partier ställer sig bakom budgetlagen. Sedan skall den snabbehandlas i parlamentet och när det skett kan Monti avgå. Detta beräknas eventuellt ske redan under någon av mellandagarna mellan jul och nyår.

Under hela lördagen verkade det klart att det kommande valet skulle äga rum den 10 mars. Men med Montis besked nu ikväll kanske Bersani får igenom sitt krav på att valet hålls tidigare, redan i februari.

 

 

 

4 kommentarer

 1. Gun Arwitz says:

  Nu har vi dig pa ‘Favorites’ sa vi kan lasa dig dagligen. Spännande med Monti,men inte kan val Berlusca ändå komma tillbaka !?

 2. Daniel Carelli says:

  Jag blir uppriktigt ledsen efter helgens händelser, d.v.s att det blev klart att Berlusconi ska ge sig in i politiken igen (även om det snackats om det den senaste veckan) och att Monti mer eller mindre tvingas avgå. Ungefär i samband med Berlusconis avgång förra året började jag nästan frenetiskt följa den italienska politiska kulturen och försöka förstå hur det politiska systemet faktiskt fungerar.

  Nu i höstas fick jag åter hopp för politiken i Italien. Ett högt deltagande i Centro Sinistras primärval och efter andra omgången kändes det som om Pier Luigi Bersani verkligen har tillräckligt stort stöd, både en hög siffra, men också utspritt i Italiens alla olikartade regioner. Äntligen har man tagit fram en lämplig ersättare till Monti och Berlusconi efter en historia av politiskt kaos. Det är precis den kaotiska politiken som Monti har visat EU och omvärlden att Italien inte nödvändigtvis behöver representera, och det konkretiserades inte minst idag (10 dec) när ekonomin i landet drabbades hårt efter omvärldens oro över den politik som landet möjligen kommer föra framöver.

  Italien måste visa EU och världen i stort att de tar politiken på allvar. De måste fortsätta vara ledande drivande krafter i samarbetet, och samtidigt ta tag i sina interna ekonomiska problem. Ett tänkbart scenario med Berlusconi som Presidente del Consiglio är raka motsatsen, att Italien kommer vara det enda landet i västvärlden som bedriver en lekstugepolitik, och representeringen i EU kommer med sannolikhet sakta men säkert minska. Italien behöver en seriös, byråkratisk politiker som världen kan ta på allvar.

  Efter primärvalet den 2:a december fick jag som sagt ett otroligt hopp för Italiens politiska framtid, och en känsla av demokrati. Även om det i det stora valet i vår inte säkert skulle vinnas av Bersani, så tänkte jag i alla fall att det demokratiskt skulle ske en kamp mellan högern, vänstern och Beppe Grillos parti. Nu kom istället Berlusconi in i bilden, och då betyder demokrati någonting helt annat.

 3. Åke Malm says:

  Tack för kommentarerna.
  Det räcker med att öppna alla europeiska (och övriga) hemsidor för att konstatera att världen är oroad över risken att Silvio Berlusconi kommer tillbaka som italiensk regeringschef. Det finns alla skäl till denna oro.
  Ett exempel är PPE:s reaktion, alltså den politiska familj i EU där Berlusconis Pdl är medlem. La Repubblica idag citerar partigruppens ordförande, fransmannen Joseph Daul: ”att tvinga fram Montis avgång var ett stort felsteg” Han vänder sig också mot all framtida populism och att göra politiken till ett ”spettacolo”. Tidningen påpekar att Berlusconi själv ringde upp Daul och påpekade att hans attacker ”ger mig massor av röster”. Men Daul skall ha varit oförsonlig i sin attityd.
  Bara ett exempel. Jag kommer att föra fram fler i en kommande blogg….

 4. Daniel Carelli says:

  Du får jättegärna länka den kommande bloggen i ett mail till mig när den är klar. Jag försöker själv skriva en del om italiensk politik, mest för att öka min egen förståelse, och i dessa tider händer det ju saker hela tiden, överallt, så det finns mycket att bearbeta. danielcarelli@hotmail.com är min mail i alla fall.

  Tack för många intressanta inlägg.

Kommentera: