Light in August..

augusti_i_3801
Förste Augusti

Av MERETE MAZZARELLA
Först ett tröstens ord för alla oss som inte kan låta bli att sörja att sommaren har svängt, som visserligen kan tycka att ljuset är vackert, att det känns skönt med daggen i gräset, men som ändå fasar för tidens gång. Det är Tove Jansson som har skrivit så här vackert om augusti:

”Jag älskar gränser. Augusti som är gränsen mellan sommar och höst är den finaste månad jag vet. /- – -/ Skymningen är gränsen mellan dag och natt, och stranden är gränsen mellan hav och land. Gränsen är förväntan: när bägge är förälskade och ingenting är sagt. Gränsen är att vara på väg. Det är vägen som är viktig.”

Vad det handlar om, förstår man, är att ha modet att bejaka förändringen.

faulkner_august1
Köp boken här

Och apropå augusti: Just nu har jag sommarens skönlitterära läsupplevelse. Jo, jag har faktiskt läst en hel del skönlitteratur nu i sommar även om jag inte kommit mig för med att blogga om den, förutom Gogol har jag bland annat läst Margaret Atwood och Richard Powers, men först nu, i ett skede då jag började befara att jag aldrig mer skulle förunnas en Upplevelse – ungefär som man kan befara att man aldrig mer ska förunnas en förälskelse – har jag drabbats av William Faulkners Light in August.

Nej, jag vill inte säga något mer litteraturvetaraktigt om den än att man tydligt ser hur Faulkner är fader till en myckenhet senare amerikansk litteratur (William Styron, till exempel, eller Joyce Carol Oates) och än mindre vill jag recensera den, om jag skrivit mycket lite om skönlitteratur i denna blogg är det för att jag varken velat vara litteraturvetare eller recensent. Jag vill bara säga att jag är drabbad, för första gången på evigheter uppslukad, djupt berörd. Och så vill jag förstås rekommendera den vidare, precis som den för nån vecka sen rekommenderades för mig av min vän Monika Fagerholm.

Den var förövrigt det första hon läste efter att hon äntligen blivit ledig efter att ha lämnat ifrån sig sin nya stora roman Glitterscenen, den fristående fortsättningen på Den amerikanska flickan.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).