Inget addio i alla fall…?

Av ÅKE MALM

Miljoner italienare gick igår till sängs med vetskapen om att Berlusconi sagt farväl till politiken. Efter domen på 4 års fängelse för skattebrott var tidningskommentarerna enstämmiga: Berlusconis politiska karriär var slut. Nu skulle en ny epok ta vid.

Så gick det 12 timmar och så var han tillbaks igen. Först i radio, så i TV (hans egen, förstås) och sedan i en presskonferens från hans eget storartat schangdobla slottsresidens Villa Gernetto inte långt från Formel 1-paradiset Monza i norra Italien.

– Efter domen mot mig ser jag att jag måste vara kvar i ringen. Men jag tänker inte ställa upp som kandidat i det kommande parlamentsvalet.

Så frågan är nu hur denna snabba återkomst egentligen ser ut. Skall han agera som partiledare eller tänker han sig ändå en plats i parlamentet?

Det får vi antagligen vänta några dagar för att få veta. Men hans kommande partiprogram eller vad man nu skall kalla det, är redan klart.

– Italien är inte längre en demokrati utan en ”magistratocrazia”, det är domarkåren som regerar.

Något annat var kanske inte att vänta efter Milanotribunalens hårda dom. En stor del av hans inledande tal vid presskonferensen handlade – som vanligt – om hur hela det italienska rättssystemet kontrolleras av vänstern och av illvilliga åklagare och domare. Till skillnad från tidigare skärpte han tonen mot Författningsdomstolen. ”Där sitter elva vänner till vänstern och bara fyra från vårt parti”. Alltså krävs en grundlagsändring på en lång rad punkter.

En viktig punkt i föreläsningen gällde också hur okamratliga franske Nicolas Sarkozy och tyska regeringschefen Angela Merkel hade varit. Deras gemensamma ironiska leenden hade smutskastat Berlusconi inför hela världen. Det var ett mord på en italiensk premiärminister, menade han. Och Mario Monti har drivit Italien in i en verklig recession genom att slaviskt följa Berlins order. Om Berlusconi fick råda skulle han satsa mer på utveckling (än på att sanera statsfinanserna, kan man tro). Slut på idyllen alltså med Montiregeringen. Nu återstår att se vilken strategi Berlusconi beslutar sig följa. Kanske kommer linjerna att klarna när resultaten från regionalvalet på Sicilien nu i helgen blir klara.

PS Några ord om Villa Gernetto. Det är ett sagolikt chateau från 1700-talet som han fick billigt vid en bankkris. Bara 38 miljoner euro sägs det. Berlusconi hade tänkt sig att hysa in hans eget Universitet för studier i liberalismen. Men kanske han till slut ändå bestämmer sig för att göra det till en bostad. För Villa Sanmartino i Arcore fungerar mera som ett kontor, och Villa Macherio har hans hustru Veronica fått efter skilsmässan. Och då måste man ju ha ett ståndsmässigt ställe att bo på.

 

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).