Författningsdomstolens dom

Författninsgdomstolen
Av ÅKE MALM

Antagligen har Silvio Berlusconi vunnit ännu en liten seger.

För några timmar sedan kom Författningsdomstolens, Corte Costituzionale, utslag angående lagen om ”Laga förfall”. Tolv av femton författningsdomare röstade för ett utslag som innebär att lagen i stort sett godkänns. Alltså: regeringschefen och hans ministrar har rätt att inte inställa sig till en domstolsförhandling de kallats till, om deras politiska uppdrag förhindrar detta.

Dock, domstolen ger åklagarna rätt på ett par viktiga punkter. Laga förfall är ingenting som automatiskt inträder varje gång en åklagare eller en domare kallar, inget ”impedimento continuativo”, som Berlusconis lagskrivare önskat. Det krävs en förklaring och den kan godkännas eller avslås av domaren ifråga.

Den andra viktiga punkten är den som hävdade att domaren inte hade rätt att bedöma om regeringsledamöternas uppdrag kunde gälla som laga förfall. Domstolen är helt klar över att inte acceptera den principen. Det är domarna som skall avgöra om förfallet är laga eller inte.

Resultatet är att alla känner sig lagom nöjda. Ingen regeringskris just nu. Men nu sitter naturligtvis domarna i Milano och diskuterar hur de skall gå vidare. Berlusconi har tre rättegångar som väntar på honom. Det skall bli spännande att se vad som händer när nästa kallelse till rättegång landar på Berlusconis bord.

Jag är helt ointresserad av dessa rättsliga problem. Regeringen arbetar lugnt vidare, lovade Berlusconi i Berlin i förrgår vid den avslutande presskonferensen vid statsbesöket.

Han sa någonting annat också som fick bomber att brisera litet varstans i Roms politiska kretsar.

Om inte det blir en majoritet för Fiatledningens avtalsförslag, gör naturligtvis Sergio Marchionne helt rätt som lägger investeringarna på andra håll än i Italien.

Brutalare kan knappast frågan ställas. Oppositionen var enig om att mycket kan en regeringschef säga men att ge en företagare rätt som hotar med att flytta tillverkningen utomlands är oacceptabelt.

Kl 22 ikväll börjar fabrikens nattskifte att rösta. Omröstningen fortsätter hela dagen i morgon och fram på kvällen lär vi få veta resultatet. Stämningen vid fabriksgrindarna i Turin verkade något lugnare nu ikväll enligt TV-rapporterna. Ingen vågar sia om utslaget. En sak är klar: de som röstar ja skulle egentligen vilja rösta nej för att skydda det egna jobbet. Ingen tycks ifrågasätta om Marchionne menar allvar med sitt hot: röstar inte 51 procent för avtalet blir det inga nyinvesteringar i Mirafiorefabriken i Turin.

Det verkliga problemet, säger många analytiker, är att Fiat just nu ändå inte har några riktigt nya modeller att visa upp och producera. Därför är det troligt att merparten av jobbarna i Mirafiore ändå får leva på arbetslöshetskassan det här året i avvaktan på att de nya modellerna lanseras.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).