Duell mellan Renzi och Grillo

Av ÅKE MALM

Konsultation, consultazione, brukar det heta – när partierna försöker prata sig samman om regeringsprogram och ministertaburetter. I Italien talar man inte om låga och obekväma taburetter utan om poltrone, fåtöljer. Särskilt när kritiken haglar över politiker som aldrig orkar lämna sina poltrone. Nu är det 39-åringen Matteo Renzi som försöker slå rekordet att bli den yngste italienske regeringschefen. Tills nu innehas rekordet av kristdemokraten Giovanni Goria som vid 43 år blev Presidente del Consiglio dei ministri 1987.

Renzi fick uppdraget att försöka bilda en ny regering av president Giorgio Napolitano i måndags efter att han varit tillsammans med familjen större delen av söndagen i Florens. Det var också då han känslosamt sa farväl till medarbetare och anställda i Palazzo Vecchio, Florens stadshus där han varit borgmästare i över 5 år. Napolitano gav honom uppdraget först sedan han noggrant hört sig för om Renzis planer. En och en halv timme tog det, innan den egentligen självskrivne regeringsbildaren på allvar kunde börja sitt arbete.

Nu efter konsultationerna vet man så i stort sett hur partierna står, vilka som är med och vilka som bildar opposition. Med är förstås Pd, regeringsbildarens eget parti, där han fortfarande är partiledare. Sedan Angelino Alfanos Ncd, nya mitten-höger och de andra mindre partierna i mitten. Alfano ställer dock krav på ett löfte om att inte införa förmögenhetsskatt, på ökat stöd till familjerna och till ekonomin.

Bland dem som lovar vara – ”ansvarsfulla” – oppositionspartier finns Forza Italia. Silvio Berlusconi menade i morse att det var roligt att träffa en regeringsbildare som var precis hälften så gammal som han själv. Han tänker inte rösta för förtroende men han lovade att ta hänsyn till de reformer Renzi tänker genomföra. När dessa passar in i hans eget partiprogram, kommer regeringen att få hans stöd. Till höger finns också några andra småpartier. Yttersta vänstern med Nicchi Vendola i spetsen tänker inte heller de stödja Renzi direkt – men även han lovade vara ”ansvarsfull”. Vad som hindrar ett riktigt samförstånd, underströk Vendola, är att det är omöjlight för oss att delta i en koalition som redan från början avvisar varje förslag på t ex en sambo-lag.

Sista partiet ut att träffa regeringsbildaren under konsultationerna var Movimento 5 Stelle, M5S. Komikern Beppe Grillo hade först svarat på Renzis inbjudan att han rakt inte tänkte komma. Men som alltid i det partiet utlyste man en omröstning på nätet. Några timmar senare visade det sig att medlemmarna tyckte annorlunda. Så idag på eftermiddagen träffades Beppe och Renzi i ett möte som gick direkt ut till menigheten via en streaming. Det blev förstås ett kort möte som det slog gnistor om.

När Renzi började redogöra för de olika punkterna på programmet, avbröts han av Grillo som ryade: ”Det är meningslöst att lyssna på dig – du har inte mitt förtroende. Kort sagt ni är inte trovärdiga. Du är bara ett vapen i händerna på banker och maktcentra – du representerar allt det vi vill avskaffa. Ni skall bort allihop”.

”Sluta nu att leka med din blogg”, kommenterade Renzi och menade att han tyckte synd om alla de medlemmar och väljare som hittills hållit på M5S. ”Ni vill ju reformera det här samhället precis som vi vill. Men utan ett samtal är det omöjligt att tänka sig ett samarbete”.

Därmed var det hela över. Beppe marscherade ut till salen utanför där partirepresentanterna normalt förklarar sina positioner. Man måste komma ihåg att detta är den 65:e regeringskrisen så det finns traditioner, riter och praxis för hur det hela skall gå till. Där ute fortsatte Grillo med sin enmansshow. Nu riktade han sig mest till presskåren som han förklarade vara ”korrupt, fylld av falska medlöpare och köpta av makten”. Ungefär samma sak som han vrålade framför teatern i San Remo där nu årets schlagerfestival äger rum. Ett jättejippo som samlade över 12 miljoner TV-tittare – som vanligt.

Kommentarerna handlar nu mest om den skepsis många känner inför Renzis försök. Hans ord sedan han fått uppdraget då han lovade tre stora reformer under var och en av de närmaste tre månaderna, tas emot med ironi. Och redan nu – tre dagar senare – har tidtabellen förlängts. Det är möjligt att han träffar Napolitano igen på lördag för att presentera ministerlistan och regeringsprogrammet. Kanske kan han själv och ministrarna svära eden på söndag och han själv presentera sig i senaten på måndag eller tisdag och be om parlamentets förtroende.

Men dit är det långt än – det lär bli ännu en blogg innan allt är färdigt.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).