DIXIKON PODCAST
Lyssna på Dixikon

Podredaktör: Pernilla Ståhl. Producent: Umami Produktion AB, Malmö.

Lyssna på Theresa Benér om våld på teaterscenen, Simon Hartling om en ny bok om den danske poeten Michael Strunge, Pernilla Ståhl om brittiska knarkarbaroner och annat från Indien, Magnus P. Ängsal om en tysk kriminalroman från Sydvästafrika och Margareta Flygt om Jenny Erpenbeck, Ola Sigurdson om humor och teorin bakom den, Lars Lindvall om Chanson de Craonne, Robert Azar om myter, Åke Malm och Margareta Flygt om romaner om försoning mm. Klicka på pilen i den röda cirkeln!


OM VÅLD PÅ TEATERSCENEN 
AV THERESA BENÉR
Hur kan teatern bemöta en våldsam, grym och komplex verklighet? Genom att tydligt skildra alla vidrigheter? Den brittiska dramatikern Sarah Kane ansåg det, annars vore det liktydigt med att inte tala om det alls. Eller är det tvärtom ett hinder för förståelsen? Hos Harold Pinter kan redan frågan om man vill ha en kopp te låta hotfull som en missil genom luften.


OM PETER REWERS BOK OM MICHAEL STRUNGE
AV SIMON HARTLING
Tjugo år gammal debuterade Michael Strunge med diktsamlingen Livets hastighed. Den extremt produktive, provokative och gränslöse Strunge blev snabbt en av den köpenhamnska lyrikscenens mest betydelsefulla och nyskapande poeter. Den danska punkrörelsen tog honom till sig och gjorde honom till ”sin”. Strunges liv blev kort, 1986, endast 27 år gammal, tog han livet av sig, övertygad om att det var han som dödat Olof Palme. Myten Strunge har länge stått i vägen för en nyanserad och djuplodande biografi om poeten och människan Michael Strunge. Men nu är den här.


DIXIKON I INDIEN! OM BRITTSIKA KNARKBARONER, NYUTGIVNA KLASSIKER OCH SVENSKFINSK DECKARSUCCÉ I BANGALORE
AV PERNILLA STÅHL
Om Flood of Fire, den sista delen i den indiske författaren Amitav Ghoshs hyllade Ibis-trilogi, och om ett boksläpp i Delhi med den svenskfinske författaren Zac O Yeah, bosatt i Indien. Hans nya deckare Hari – A Hero for Hire – är en uppföljare till Mr Majestic, blev en stor succé i Indien. Böckerna finns också på svenska. Historikern Henrik Chetan Aspengren, författare till boken En dag i Delhi, berättar om projektet Murty Classical Library of India som ger ut sydasiatiska klassiker, och han läser ett stycke ur Therigatha: Poems of the First Buddhist Women.


BERNHARD JAUMANNS DER LANGE SCHATTEN OCH JENNY ERPENBECKS GEHEN, GING, GEGANGEN
Av MAGNUS P. ÄNGSAL och MARGARETA FLYGT
Magnus P. Ängsal läser sin text om Bernhard Jaumanns Der lange Schatten – en kriminalroman som tar sin utgångspunkt i det tyska folkmordet i dåvarande Sydvästafrika – och Margareta Flygt om Jenny Erpenbecks Gehen, ging, gegangen, en roman om en pensionerad tysk professors möte med en grupp asylsökande afrikanska flyktingar som hungerstrejkar nära Alexanderplatz i Berlin.


OLA SIGURDSON OM HUMOR – OCH OM TEORIN BAKOM DEN
Av OLA SIGURDSON
Måste man vara rolig om man skriver om humor? Dixikon handlar i detta avsnitt om humorn som teori och vad det har med den mänskliga existensen att göra. Ola Sigurdson arbetar just nu på en bok om relationen mellan mellan humor, hälsa och teologi, och han talar här om sina tankar kring vad han egentligen håller på med.


Klicka här för att komma till alla poddar


Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).