Berlusconi till Europadomstolen och Renzi mot makten

Enrico Letta
Enrico Letta
Av ÅKE MALM

Är loppet kört i den italienska senaten vad gäller Silvio Berlusconis valbarhet? Två dygn innan senatskommittèn – la Giunta – skall ta upp frågan fick Europadomstolen i Strasbourg en fråga från B.s advokater. De vill veta om den s k Severinolagen strider mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter, särskilt paragraf 7. Som jag skrev i senaste bloggen sammanträder kommittén som skall avgöra om B. är valbar redan i morgon, måndag, kl 15 . B. har ju inte bara fått en dom på fyra års fängelse utan också ett förbud att inneha offentliga ämbeten. Hans advokater hävdar nu att Severinolagen strider mot Europakonventionen eftersom den i B:s fall skulle ha tillämpats retroaktivt. Eftersom brotten han fälldes för begicks innan lagen kom till, kan domen inte gälla valbarheten till parlamentet som utsågs genom valet i februari, hävdar försvararna.

En subtil fråga anser många, men andra menar att det här är enbart en manöver från B:s sida för att vinna tid. En behandling i Europadomstolen kan ta allt från i bästa fall ett par månader till ett par år. Under tiden menar B:s försvarare att ingen kan ta ifrån mediamogulens hans plats i senaten.

En om möjligt ännu mera subtil fråga utgör den andra motivering försvararna anför. De menar att om Severinolagen gäller har man fråntagit de runt 9 miljoner väljarna deras rösträtt. De har ju förlorat en del av denna rättighet genom att den kandidat de lagt sina röster på försvunnit på vägen. Nu är det inte många som menar att Berlusconis försvarare har någon chans att vinna. Men det är ändå inte huvudsaken. Det viktiga i dagens läge är att de åtta från högersidan i la Giunta kan kräva att senatskommitténs behandling skall skrinläggas så länge Europadomstolen inte uttalat sig.

Samtidigt med att brevet till Strasbourg avgick fick också senatskomittén ett fax med samma innehåll. Om detta säger den tidigare domaren, åklagaren och numera Pd-senatorn Felice Casson: Vi har blivit informerade, men det betyder inte att den hänvändelsen måste påverka våra förhandlingar. Som bekant behandlar Europadomstolen beslut som redan fattats. En inlaga idag innan vi ens sammanträtt har knappast med praxis att göra.

Matteo Renzi
Matteo Renzi
Över allt detta vilar – som jag nämnde i senaste bloggen – hotet om att Pdl drar tillbaka sin ministrar i Enrico Lettas regering. Regeringskris alltså i ett läge där Italien tagit de första stapplande stegen ut ur den ekonomiska krisen. Dessa sensommardagar är det högkonjunktur för symposier, kongresser och partifester. Pd har just avslutat sin riksfest i Genua. Två saker är helt klara efter en veckas diskussioner. Florens borgmästare Matteo Renzi vill spela en huvudroll i den kommande partikongressen. Hans ambitioner pekar på Palazzo Chigi, regeringskansliet. Närmast nu i slutet av september kommer ett riksmöte med alla regionala ombud. Där skall avgöras när partikongressen skall samlas och vilka regler som skall gälla. Renzi har emot sig regeringschefen Enrico Letta. En av huvudfrågorna är om partiet skall ha en partiledare som också är kandidat till regeringschefsposten. Eller om man kan tänka sig två personer för dessa två roller.

Samtidigt satt Enrico Letta i lyxhotellet Villa d’Este i Cernobbio vid Lago di Como. En plats där genom seklerna aristokrater och företagare njutit av romantiska kvällsutsikter över sjön. (Juniorsviten ligger på runt 28.000 kr!). I dessa förnäma lokaler avhåller konsultföretaget Ambrosett sin workshop varje september. Under åren har man räknat in en exklusiv församling gäster som José María Aznar, Silvio Berlusconi, Joe Biden, Richard Cheney, Carlo Azeglio Ciampi, Luca Cordero di Montezemolo, José Manuel Durão Barroso, , Recep Tayyip Erdogan, Bill Gates, Valéry Giscard D’Estaing, Felipe González, Alain Juppé, Henry Kissinger, Vaclav Klaus, Christine Lagarde, Abu Mazen, John McCain, Mario Monti, Giorgio Napolitano, Shimon Peres, Romano Prodi och många andra.

Letta varnade för att en regeringskris nu skulle få ”dramatiska konsekvenser”. Han menade att den italienska instabiliteten lagt krokben på alla försök att få fart på ekonomin (BBC gjorde en intervju och en sammanfattning finner du om du klickar här)

Men under tiden måste Pd reda ut sina invecklade och interna konflikter. Diskussionerna om hur primärvalen skall gå till blir ett av Pd:s debattämnen de närmaste veckorna.

Såvida inte..

Såvida inte regeringen faller och president Napolitano måste utlysa nyval.

De närmaste dagarna blir hyperspännande i maktens korridorer i Rom.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).