Berlusconi frikänd

Frikänd. Silvio Berlusconi vann sista ronden i Högsta domstolen. Och Karima el-Mahroug, den minderåriga marockanskan med artistnamnet Ruby Rubacuore, kan lugnt fortsätta sitt lyxliv med två miljoner euro på banken.

Det tog högsta domstolen, Corte di Cassazione, nästan åtta timmars diskussioner innan domen föll några minuter före midnatt igår. Man kan säga att Berlusconi nu vunnit just den match med 2-1. Domstolen i Milano dömde honom till sju års fängelse och förbud att inneha någon offentlig position. När han överklagade frikändes han av överrätten, appellationsdomstolen. Och på samma väg gick alltså också HD.

Särskilt två viktiga juridiska frågor har varit uppe till diskussion:

1. Begick Silvio Berlusconi, vid tillfället Italiens regeringschef, tjänstefel när han ringde upp polischefen i Milano och begärde att den just gripna Karima el-Mahroug skulle försättas på fri fot? Samtalet kom från Paris där Berlusconi var på officiellt besök. Berlusconi sa att gripandet kan leda till en allvarlig diplomatisk kris med Egypten eftersom den unga damen är nära släkt med Egyptens dåvarande politiske ledare, Hosni Mubarak. Karima hade gripits sedan hon anklagats av en annan prostituerad för att ha stulit 3.000 euro ur en byrålåda.

2. Visste Berlusconi att Karima i lagens mening var minderårig när han betalade henne för sexuella tjänster?

På båda dessa punkter har kritiken varit förödande för Berlusconi. Det hävdades att han överträtt sina institutionella befogenheter när han framställde kravet om frisläppande till polischefen. Men polischefen förklarade under rättegångarna att han alls inte känt sig pressad när han försatte Karima på fri fot, ett beslut som kritiserats hårt från många håll. Det finns regler för hur minderåriga som omhändertagits skall behandlas. Och det finns absolut inget lagrum som säger att personen kan överlämnas till någon vem som helst.

Beträffande den andra punkten hävdade försvararna att det saknades ”un gradino”, den sista lilla biten, fram till det fullständiga beviset. Åklagarna hade helt enkelt misslyckats med att bevisa att Berlusconi verkligen kände till att Karima var minderårig.

La Repubblica påpekar idag, att för att vinna det här målet tvingades försvararna dock samtidigt att gå på appellationsdomstolens utslag, nämligen att det alls inte handlat bara om några ”galanta middagar” (som Berlusconi hävdat), utan om avancerade sexövningar. Dock, bevisningen räckte alltså inte för att kunna hävda att mediamogulen då verkligen visste om att Karima var minderårig.

Men det måste ha varit hårda tag. Riksåklagaren Edoardo Scardascione gick i sin plädering hårt ut och krävde att den frikännande domen skulle annulleras och att handlingarna skulle skickas tillbaka till Milano – men enbart för att fastställa längden på fängelsestraffet. ”För Berlusconi är skyldig”. Scardascione menade att hela scenen med Karima som en släkting till Mubarak mera verkade höra hemma i en film av Mel Brooks.

Hursomhelst – Berlusconi är överlycklig, berättar hans närmaste medarbetare. Nu kan han äntligen återta sin plats i den italienska politiken. Från hans synpunkt sett är det mer än nödvändigt. Hans Forza Italia är splittrat i minst tre olika falanger, skulderna växer och den 80 personer starka partiapparaten, har blivit friställda. ”Nu måste vi enas för att åter segra”, var hans senaste paroll igår kväll.

I det kommande regionalvalet i maj kommer partiet, sägs det, inte längre att använda sig av beteckningen Forza Italia utan föredrar att gå fram med den mera personliga ”Forza Silvio”. Hur det nu än blir med det säger de senaste opinionssiffrorna att det tidigare 25-procentspartiet nu är nere på tioprocentsnivån.

Mitt uppe i denna kris för högerkrafterna, krisar det också för Lega Nord. Matteo Salvini, partiledaren, har kraschat de tidigare vänskapliga förbindelserna med Liga Veneta, en av Legans lokala organisationer, och dess ledare är Flavio Tosi, borgmästare i Verona. Han kan inte acceptera att Salvini valt Luca Zaia, som kandidat för en ny period som guvernör i Veneto. Lega Nord har helt ändrat linje sedan Salvini valdes till ledare. Nu samarbetar man med Marine Le Pen och driver en hård, fascistoid linje med invandringen som första punkt. Tosi – men även Zaia – är betydligt mera moderata. Frågan är vad den tuffa linje som just nu får partiet att peka mot 13-procentsnivån, betyder när Tosi – eventuellt – ställer upp på en egen Liga Veneto-lista.

Två ord till sist om Matteo Renzis totala dominans i deputeradekammaren. Som jag förklarade i förra bloggen gällde omröstningen på tisdagen den viktiga författningsreformen. Den gick igenom med 357 röster mot 125 och sju som avstod. Dessutom marscherade hela M5S ut i protest. Berlusconi bröt alla tidigare överenskommelser och röstade emot. Pd:s vänsterflygel röstade för – men lovade att detta var sista gången om inte Renzi går med på förändringar i lagtexten i Italicum, den nya vallagen.

Nya stora reformer står nu på programmet, närmast skolan, brottsbalken och Rai.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).