Rainhald Götz – Loslabern

Köp boken här (Bokus)
Köp boken här (Bokus)
Av MARGARETA FLYGT

Med en sällsynt uppfinningsrikedom och med sprudlande energi har författaren med kultstatus sedan 80-talet, Rainald Götz, gett sig i kast med litteraturkarusellen.

Hans korta pamflettartade bok Loslabern handlar om en kväll på Frankfurts bokmässa, bland alla förlagspartyn de inbjudna vimlar runt på, där man hälsar och kindpussas, där man knyter kontakter och låtsas som om det är kvalitet som ger framgång.

Loslabern är kulturkritik – inte av kulturen i sig, utan av apparaten runt omkring. Och det kvittar var den utspelar sig – namnen hade enkelt kunnat bytas ut mot svenska, på en svensk bokmässa.

Götz språk är intagande, ja närmast berusande. Hattiraderna lika träffande som underhållande och självironin avväpnar all kritik. De långa vindlande meningarna får mig att känna igen hur golvet börjar svaja när jag nervöst stapplar omkring med ett glas i handen och långsamt berusar mig för att stå ut med socialiserandet i en stenhård miljö.

Det är helt enkelt en riktigt rolig och intelligent text.

 

‣ Fler böcker av Rainhald Goetz

Artikelsök – mer att läsa
Här kan du söka på hundratals utvalda svenska och utländska kultursidor efter ännu mer att läsa. Skriv in sökordet i fältet nedan och klicka på Sök