Nadia Khouri-Dagher – L’Islam moderne, des musulmans contre l’intégrisme

islam_moderne_franska_dixikon
Köp boken här
Nadia Khouri-Dagher, forskare, journalist och författare, född i Egypten, sedan barndomen bosatt i Frankrike, men under lång tid verksam i arabvärlden, bl.a. i Egypten och Tunsien, har givit ut ett flertal böcker om arabvärlden, publicerat reportage och artiklar.

I den nyligen utkomna L´Islam moderne har hon sammanträffat med forskare, journalister och intellektuella i Mahgreb-länderna, ”nouveaux penseurs de l´Islam”, som avvisar all fundamentalism och istället förespråkar en modern och upplyst islam, tankar som står i stark kontrast till den mer demoniserade syn på islam som dominerar i väst.

Utvecklingen mot en sådan modern islam, går allt snabbare i de tre länderna, och omfattar nu miljontals människor som med de medel, som står till buds, kämpar – inte mot islam – utan mot fundamentalism.

Stor betydelse ger hon det hon kallar ”det nya Andalusien”, den diaspora av muslimska intellektuella, som är verksamma i väst, och som inte minst genom internet, blivit en viktig del av utvecklingen mot en ”Islam moderne”.

Le résultat en est un livre, à la fois enquête et témoignage, qui porte haut les couleurs de la modernité en terre d’islam. Un travail résolument engagé et une belle pierre à l’édifice de la tolérance. A lire, relire et consulter.” (TELQUEL)

 

  • Läs intervjun med Nadia Khouri-Dagher i BabelMed här
  • Nadia Khouri-Daghers hemsida
  • Fler böcker av henne på Amazon.fr
  • Artikelsök – mer att läsa
    Här kan du söka på hundratals utvalda svenska och utländska kultursidor efter ännu mer att läsa. Skriv in sökordet i fältet nedan och klicka på Sök