Nadia Khouri-Dagher – L’Islam moderne, des musulmans contre l’intégrisme

islam_moderne_franska_dixikon
Köp boken här
Nadia Khouri-Dagher, forskare, journalist och författare, född i Egypten, sedan barndomen bosatt i Frankrike, men under lång tid verksam i arabvärlden, bl.a. i Egypten och Tunsien, har givit ut ett flertal böcker om arabvärlden, publicerat reportage och artiklar.

I den nyligen utkomna L´Islam moderne har hon sammanträffat med forskare, journalister och intellektuella i Mahgreb-länderna, ”nouveaux penseurs de l´Islam”, som avvisar all fundamentalism och istället förespråkar en modern och upplyst islam, tankar som står i stark kontrast till den mer demoniserade syn på islam som dominerar i väst.

Utvecklingen mot en sådan modern islam, går allt snabbare i de tre länderna, och omfattar nu miljontals människor som med de medel, som står till buds, kämpar – inte mot islam – utan mot fundamentalism.

Stor betydelse ger hon det hon kallar ”det nya Andalusien”, den diaspora av muslimska intellektuella, som är verksamma i väst, och som inte minst genom internet, blivit en viktig del av utvecklingen mot en ”Islam moderne”.

Le résultat en est un livre, à la fois enquête et témoignage, qui porte haut les couleurs de la modernité en terre d’islam. Un travail résolument engagé et une belle pierre à l’édifice de la tolérance. A lire, relire et consulter.” (TELQUEL)

 

 • Läs intervjun med Nadia Khouri-Dagher i BabelMed här
 • Nadia Khouri-Daghers hemsida
 • Fler böcker av henne på Amazon.fr
 • Artikelsök – mer att läsa
  Här kan du söka på hundratals utvalda svenska och utländska kultursidor efter ännu mer att läsa. Skriv in sökordet i fältet nedan och klicka på Sök

  Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

  Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
  Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).