Marie Ndiaye – Trois femmes puissantes

Köp boken här
Köp boken här

PRIX GONCOURT 2009

I Hufvudstadsbladet skriver Gunn Gestrin om bl.a. Ndiayes bok:

”Med stora rubriker presenteras fransk-senegaliska Marie Ndiayes bok Trois femmes puissantes (Tre starka kvinnor). Marie Ndiaye, född l967, debuterade som sjuttonåring. Hon har länge setts som en av de stora i fransk samtidslitteratur. I årets bok berättar hon om hur tre förnedrade kvinnor försöker förhindra att det onda, omgivningens svårigheter, krossar också dem själva.”

Också Helena Lindblad i DN skrev om Den franska höstens stjärna: ”ett litterärt underbarn född 1967 med rötterna i Senegal som debuterade redan som 18-åring, nu aktuell med sin elfte roman. Hon har kallats den franska samtidsromanens svar på Franz Kafka och vann det prestigefyllda Prix Fémina för sin storslagna ”Rosie Carpe” 2001. Med ”Trois femmes puissantes” slår hon till med en brett upplagd postkolonialistisk roman i tre delar om tre kvinno­öden i spänningsfältet med Frankrike och den afrikanska kontinenten.”

 

  • Se henne berätta om boken här:
  • Den 2 november 2009 meddelade Goncourt-akademin att hon belönats med deras pris för 2009. Se ett tillkännagivande av lite annat slag än det nobeliga:
  • Se fler böcker av henne på Amazon.fr:
  • Artikelsök – mer att läsa
    Här kan du söka på hundratals utvalda svenska och utländska kultursidor efter ännu mer att läsa. Skriv in sökordet i fältet nedan och klicka på Sök