Claude Lanzmann – Le lièvre de Patagonie. Mémoires

Klicka på omslaget för att läsa ett utdrag ur boken
Klicka på omslaget för att läsa ett utdrag ur boken

Den franske författaren och filmregissören Claude Lanzmann, född 1925, har fått stor uppmärksamhet för sina memoarer Le lièvre de Patagonie. Berättelsen om hans händelserika liv har blivit en bästsäljare i Frankrike och tryckts i den ena upplagan efter den andra.

Lanzmanns liv har i hög grad präglats av andra världskriget. Redan som tonåring engagerade han sig i motståndsrörelsen. Efter krigsslutet kom han till Paris, läste filosofi och lärde känna kretsen kring Jean-Paul Sartre. Under några år levde han tillsammans med Simone de Beauvoir.

Mest känd är Lanzmann dock för filmen Shoah om förintelsen under andra världskriget. Hans skildring av hur Shoah växte fram är ett gripande vittnesbörd om några av de mest fasansfulla skedena av 1900-talets historia. Det tog Lanzmann drygt sju år att färdigställa denna mäktiga filmskapelse som krävde grundliga förarbeten i form av resor och studier.

Han ville inte göra en dokumentärfilm med olika typer av arkivmaterial från koncentrationslägren. Filmen skulle istället bygga på intervjuer både med överlevande judar och tyska nazister som aktivt medverkat vid judeutrotningen.

Lanzmanns memoarer ger en intressant inblick även i staten Israels historia och i efterkrigstidens intellektuella kretsar i Paris. Många kända personer figurerar i denna levnadsskildring, som fängslar också genom den empatiska och vidsynta livshållning som Lanzmann ger uttryck för.

 

Se en intervju med Lanzmann om boken här:

Se en trailer från filmen Shoah här:

Böcker av Lanzmann hos Bokus

Artikelsök – mer att läsa
Här kan du söka på hundratals utvalda svenska och utländska kultursidor efter ännu mer att läsa. Skriv in sökordet i fältet nedan och klicka på Sök