Javier Cercas – La velocidad de la luz

cercas_velocidad1
Klicka på omslaget för att köpa boken

Av ULF ERIKSSON

I sin kända roman från spanska inbördeskriget, Soldados de Salamina, gjorde Javier Cercas undersökningen av historiska händelser till bärande intrigelement.

Ett liknande grepp kopplas i hans nya roman, där en författare med drag av Cercas själv stöter på en Vietnamveteran med en mörk hemlighet. Cercas är mästare när det gäller att låta ett klassiskt sökande, en ”quest”, driva fram tankar och känslor kring meningen med livet i stort.

I sin nya roman tecknar han med beundransvärt tålamod konturerna av ett hårt livsöde, och han gör det utan att ömka eller döma. Det gäller också det självporträtt som erbjuds.

Cercas stil är förledande tydlig, men den rymmer oväntade djup. Den centrala frågeställningen i boken gäller inte bara vad vi människor genom handling gör oss skyldiga till, utan lika mycket vårt ansvar för det vi bevittnar och känner till.

© Ulf Eriksson

 

  • Köp fler böcker på spanska här
  • Artikelsök – mer att läsa
    Här kan du söka på hundratals utvalda svenska och utländska kultursidor efter ännu mer att läsa. Skriv in sökordet i fältet nedan och klicka på Sök

    Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

    Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
    Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).