Ingo Schulze – Adam und Evelyn

adam_und_evelyn
Klicka på omslaget för att köpa boken
Av MARGARETA FLYGT

Ingo Schulze har skrivit en ny ”Wenderoman” om tiden vid murens fall – liksom i hans tidigare böcker lyckas han trollbinda läsaren med sin berättarkonst, denna gång i en roman om kärlek, lust och lockelse.

Eva lockade Adam med äpplet och därefter kom syndafallet. I Ingo Schulzes roman lockar Evelyn Adam med väst, men är det paradiset?

Adam och Evelyn är ett par. Adam är damskräddare och lite för förtjust i sina kunder. När Evelyn kommer på honom med Eva lämnar hon honom och åker med en väninna till Ungern – Adam följer efter henne i sin Wartburg. Helt oväntat öppnar Ungern sina gränser mot väst sommaren 1989. Plötsligt finns det en valmöjlighet att lämna öst. Ska Adam bita i äpplet och följa med Evelyn till väst? Frågan är om en återförening är möjlig för Evelyn och honom.

Adam är en aningslös representant för en svunnen tid, han personifierar det första mötet med det okända. Schulze har åter lyckats fläta samman det privata med politisk världshistoria, denna gång i en virtuos dialogroman.

  • Läs också Björn Sandmarks anmälan av Neue Leben här
  • Se en video med en intervju med Ingo Schulze här
  • DIXIKON – mer att läsa
    Här kan du söka på hundratals utvalda svenska och utländska kultursidor efter ännu mer att läsa. Skriv in sökordet i fältet nedan och klicka på Sök