Av MARGARETA FLYGT
Rumänien 1945: Alla tyskrumäner mellan 17 och 45 år deporterades på Stalins order till sovjetiska arbetsläger. Deportationen har det inte talats om sedan dess, den påminner om landets fascistiska förflutna.
Historien har nu skildrats av Herta Müller i en roman baserad på poeten Oskar Pastiors minnen från lägret. Huvudpersonen Leopold Auberg är 17 år och homosexuell. Han ser lägret nästan som en befrielse från den inskränkta småstadsmoralen.
Men det som följer är fem år av svält under hungerängeln, ett liv utan mänskligt värde. Hemkomsten är smärtsam, minnena får inte plats i denna värld.
Müller beskriver grymhet med ett poetiserat språk – endast så kan det omänskliga lidandet förklaras. Romanen handlar lika mycket om att börja tala om vad som hänt, som om de mekanismer som gör sådant möjligt.
Det gör romanen till en angelägen betraktelse i mänskligt beteende, makt och ondska och framför allt en stor läsupplevelse.
 
- Läs också Margareta Flygts längre anmälan av boken för radions OBS
- ”I all sin svärta /…/ bländande” ansåg Martin Lagerholm om boken i SvD
- Fler böcker på Amazon.de
- Artikelsök – mer att läsa
Här kan du söka på hundratals utvalda svenska och utländska kultursidor efter ännu mer att läsa. Skriv in sökordet i fältet nedan och klicka på Sök