Henrika Ringbom – Händelser. Ur Nya Pressen 1968-1974

handelser_nya_pressen1
Beställ den här (198 kr)
Av MERETE MAZZARELLA

Helena Ringboms höstbok heter Händelser. Ur Nya Pressen 1968-1974.

Nya Pressen var en finlandssvensk kvällstidning som Henrika Ringbom flitigt läste som vetgirig, förundrad liten flicka och till vars arkiv hon nu återvänt för att rekonstruera en bild av några mycket händelserika år. Det är naturligtvis månlandningen vars fyrtioårsjubileum vi begått i år men det är också morden på Martin Luther King och Robert Kennedy, Vietnamkriget med massakern i Song My, Baader-Meinhof-terrorism, Manson-Familjens mord på Sharon Tate och hennes vänner, det är andra kvinno- eller flickmord med mer okända offer, det är pinuppor och Playboy-bunny girls.

Man inser genast att det här är en bok som ska läsas flera gånger, att här finns långt fler nivåer än man omedelbart uppfattar och långt fler kopplingar mellan de olika dikterna, och naturligtvis ett dubbelperspektiv: både barnet Henrikas troskyldigt fascinerade och den vuxna Henrikas ironiskt roade och distanserade.

Och nog är det intressant att två finlandssvenska kvinnliga författare har konstruerat bilder av ett sextital de bara oklart minns utifrån tidningsmaterial? I Monika Fagerholms Underbara kvinnor vid vatten var ju en av källorna tidskriften LIFE.

 

  • Det här är ett utdrag ur Merete Mazzarellas blogg, läs hela inlägget här
  • Se en presentation av Henrika Ringbom här
  • Artikelsök – mer att läsa
    Här kan du söka på hundratals utvalda svenska och utländska kultursidor efter ännu mer att läsa. Skriv in sökordet i fältet nedan och klicka på Sök