Giovanni Guareschi – Don Camillo. Mondo piccolo

guareschi_mondo_piccolo_italienska_dixikon
Lättläst - Köp boken här

Av RAGNAR STRÖMBERG

På omslaget till den 39:e upplagan av Giovanni Guareschis Mondo Piccolo di Don Camillo finns ett handkolorerat vykort infällt, där vi blickar ut över en dåsig småstad på den emilianska Po-slätten.

I varsin ände av huvudgatan står två mäktiga monument över inbördes fientliga världsbilder mot varandra: den nya tidens och det sociala framstegets beskäftige upplysningsman i en smäcker gatlyktas gestalt, och traditionens dystra förkunnare i sliten prästkåpa av sandsten: kampanilen.

Det är denna konflikt som är avstampet för Guareschis berättelser och som också gör dem till något mer än de svartvita filmernas charmiga mänskliga komedi, för de utspelas mot en fond av överhängande hot.

Åren 1947-48 var alternativet till försoning mellan katoliker och kommunister ett förödande inbördeskrig, så när Kristus med mild ironi ingriper i grälen mellan den hetlevrade gudsmannen och hans av ilska och ideologisk övertygelse illröde trätobroder Beppone, blir sinnet för humor den demokratiska toleransens och därmed nationens överlevnadsvillkor.

Bara det som är värt att ta på allvar, är värt att skratta åt.

© Ragnar Strömberg

 

 • Se en video från den klassiska inspelningen här
 • Sök fler böcker på italienska här

  Titel:
  Författare:
  Förlag:
  Annat sökord:
 • Artikelsök – mer att läsa
  Här kan du söka på hundratals utvalda svenska och utländska kultursidor efter ännu mer att läsa. Skriv in sökordet i fältet nedan och klicka på Sök