Chrétien de Troyes

chretien_380

Av LARS LINDVALL

Vissa författarskap är mera centrala i ett lands litteraturhistoria än andra. Och sådana författarskap kan ha betydelse för en hel kulturkrets.

Så är fallet med den franske 1100-talsdiktaren Chrétien de Troyes, den höviska epikens första och största namn i Europa. I hans verk sammanstrålar latinska, franska, bysantinska och, inte minst, keltiska influenser.

Hans versberättelse om ”Lejonriddaren” återfinns i Eufemiavisorna (1300-talet) men han är annars märkligt bortglömd i svensk översättningslitteratur. Chrétiens berättelser har visat sig vara en viktig inspirationskälla för litteratur, musik och film.

Det finns utmärkta, lättillgängliga och prisvärda editioner där man kan närma sig Chrétiens gammalfranska språk med hjälp av följsamma moderniserade versioner i parallelltext. På internet finns också ett hjälpmedel i Dictionnaire Électronique de Chrétien de Troyes.

Några böcker av Chrétien de Troyes (klicka på omslagen för att komma till bokhandeln)

troyes_100

Érec et Énide

troyes_cliges_100

Cligés. Philomena

troyes_yvain

Yvain

lancelot_100

Lancelot

perceval_100

Perceval

_____________________________________________________

DIXIKON – mer att läsa
Här kan du söka på hundratals utvalda svenska och utländska kultursidor efter ännu mer att läsa. Skriv in sökordet i fältet nedan och klicka på Sök

Loading

Kommentera: