Yves Wellens – D´outre Belgique

yves_wellens_belgique_franska_dixikon
Köp boken här
Av EVA MATTSSON

Finns Belgien eller har det blivit två riken eller försvunnit helt och hållet? Vem bor och regerar i det som 1830 döptes till Belgien och blev en trespråkig stat med nederländska, franska och i ett litet hörn av landet tyska som språk?

Yves Wellens (treboksförfattare och Brysselbo) rör sig mestadels i den franskspråkiga delen. I en novell, ”Ambulant” beskriver han en advokat som hittas död under märkliga omständigheter. Inga tecken på våld syns men mannen är avmagrad och hjärtklen. Vid upphittandet är han iförd sin advokatutstyrsel, en hermelinbrämad mantel. Polisen rekonstruerar hans irrande färd med stop bland annat i Kain och i Antwerpen, där de högerextremistiska krafterna (VB=Vlaams Blok) är som starkast.

I berättelsen ”In tempore” handlar det om ras, sprickor och olyckshändelser som drabbar människor som bor längs språkgränserna. Skyltar rasar, vägar försvinner, översvämningar inträffar. Invånarna kommunicerar hövligt men alienerat med varandra. Båda förstår sin motpart men envisas med att tala det egna idiomet. Den som försöker medla blir nedtrampad och skadad.

Om korruption, förfalskningar av urkunder, rashat och försvunna manuskript handlar det också. Och ganska ofta om bestialiskt våld och sexuella övergrepp som i Dutroux-fallet där även själva rättsprocessen vittnade om mörkanden. Ett av årets mest uppmärksammade prosaverk i Belgien denna höst, skriven av Kristien Hemmerechts heter just In het land van Dutroux (I Dutroux land).

Och när Wellens nu är inne på samma tema, skriver han med sorg och tuktad vrede om ett litet land som är i upplösning. Han går ett steg längre än sin flamländska kollega då han väljer titeln D´outre-Belgique, vilket implicerar att landet inte längre finns på riktigt. Sorgestycken med symbolmättade metaforer och absurda situationer, en avancerad bok som bara till fullo kan förstås av människor med kunskaper i belgisk historia, konst och politik.

© Eva Mattsson

 

  • Läs om belgisk litteratur på franska Wikipedia här
  • Läs om begisk litteratur på nederländska Wikipedia här
  • Mer av Yves Wellens på Amazon.fr
  • Artikelsök – mer att läsa
    Här kan du söka på hundratals utvalda svenska och utländska kultursidor efter ännu mer att läsa. Skriv in sökordet i fältet nedan och klicka på Sök