Yasmina Khadra

I dena video berättar Yasmina Khadra om sin senaste roman, Ce que le jour doit à la nuit, som valdes till årets bästa roman 2008 av Lire.

Enrique Vila-Matas i samtal med Paul Auster

I detta samtal – på både engelska och spanska – från PEN American Center samtalar Vila-Matas, en av de mest betydande samtida spanska författarna, med Paul Auster under ledning av Eduardo Lago, som tidigare sammanfört de två som fiktiva gestalter i sin novell ”Brooklyn Trilogy”.

”Passaparola” – från tidskriften MicroMega
I denna video från den 27 juli 2009 berättar journalisten Marco Travaglio om de märkliga turer som ledde till att Berlusconi lyckades tillvinna sig kontrollen över det stora italienska förlaget Mondadori. En skiljedom, som gick Berlusconi emot, överklagades och förkastades av en domare, som senare, tillsammans med Berlusconis advokater, dömdes för korruption. Berlusconi själv? Han räddades av – preskription.. Det gick dock inte att riva upp domslutet och Mondadori stannade hos Berlusconi, som i en sedan länge pågående rättegång riskerar ett skadestånd om miljarder för bestickning. En dom väntas inom kort.
Passaparola – MicroMega finner du här
“Jag målar bara vad jag ser.”
I sin essä om Bruno Schulz, Drömmarnas republik, skriver Steve Sem-Sandberg bl.a.: ”I Schulz konstnärliga liv är det som om två skilda personer balanserar mot varandra. Den ene är voyeuren/blottaren, som älskar att visa det han har inom sig för andra /…/ Den andra personen är den i sitt skal eller Hus hopkrupne hemligskrivaren som i det fördolda skriver ihop berättelser som småningom kommer att rasera hela det sätt vi ser på Skapelsen och Världen.
Läs Steve Sem Sandbergs essä här
Erri de Luca – italiensk författare
Erri de Luca, författare, översättare bl.a. av klassisk hebreiska och bergsbestigare, är född 1950, och var en de tidigare ledarna i Lotta continua. Han debuterade först 1989, men har därefter givit ut ett stort antal böcker, också om bergsbestigning i Himalaya (Sulla traccia di Nives), där han själv nått toppen 8b. I denna video berättar han om sin bok Almeno cinque
Beställ boken här
Emmanuel Carrère – D’autres vies que la mienne
Emmanuel Carrères nya bok, D’autres vies que la mienne, belönades nyligen med Prix des lecteurs de L’Express. Han intervjuas här i en video från France3.
En av hans tidigare romaner, Un roman russe, har översatts till svenska och anmäldes av Thomas Lunderquist i SvD den 19 juli 207, läs anmälan här.
Köp boken här
Álvaro Pombo

För sin tidigare roman La Fortuna de Matilda Turpin fick Álvaro Pombo Premio Planeta 2006. Den var inte bara en av de ”stora spanska romanerna från i fjol” utan innebar också ”ett lysande tillfälle för den bredare publiken att få kontakt med denne författare i en av hans på en gång mest lättöverskådliga och gåtfulla skapelser” skrev Ulf Eriksson i sin recension av boken i SvD den 22 juni 2007. Pombo har 2009 kommit ut med en ny roman Virginia o el interior del mundo. I denna video från El Pais intervjuas han i sin bostad

Beställ hans nya bok här (pris 329 kr)

Tahar Ben Jelloun om sin bok Sur ma mère
”Skapelseprocessen hos Ben Jelloun kretsar återigen kring samvaron med modern. Författaren besöker med jämna intervall sin mor i hennes hem i Tanger under de sista levnadsåren då hon drabbats av Alzheimers sjukdom. I vissa ögonblick har modern mycket klara ögonblicksbilder av sitt eget förflutna, framför allt från 30- och 40-talets Fès. Och sonen upptäcker nya, hittills okända sidor av sin moders förflutna som ung flicka”, skriver professor Bengt Novén om boken här på Dixikon

Köp boken här

Intervju med Ingo Schulze

”Ingo Schulze är en av de mest begåvade yngre tyska författarna” skrev Björn Sandmark om hans Neue Leben från 2006 här på Dixikon. ”Boken är en brevroman där berättaren Enrico Türmer är författare och dramaturg verksam i Dresden. Berättelsen är en sorts brevroman, där Türmer skriver brev till de tre viktigaste personerna i hans liv /…/ Neue Leben är den vassaste roman jag läst om tiden kring den tyska återföreningen.” Läs hela anmälan här

Också Schulzes senaste roman, Adam und Evelyn, anmäls här på Dixikon, av Margareta Flygt, som skriver i sin anmälan att ”Schulze åter lyckats fläta samman det privata med politisk världshistoria, denna gång i en virtuos dialogroman.” Läs hela anmälan här.
Här intervjuas han på bokmässan i Prag 2009

Köp böckerna här

Dacia Maraini – Sulla Mafia

”En av mina italienska favoritförfattare” skrev Margareta Zetterström nyligen om Dacia Maraini i ett blogginlägg, där hon skrev om Marainis ”sinrikt komponerade” tidigare roman Colomba.
”Sono venuta per maledirti” utbrister modern vid sin sons grav i en nyutkommen bok, Sulla mafia, när sonen, en pentito, nu mördats i en utkrävd vendetta. I boken, utformad som en monolog, resonerar Maraini om maffian i Italien och blandar fiktivt och faktiskt.
Om en av de faktiska händelserna, om Rita Atria, berättas i detta avsnitt av Blue Notte från Rai3.

Beställ boken Sulla mafia här (189 kr)

Stefano Benni om La grammatica di Dio
”Det är en gåta att Stefano Benni inte tillhör de samtida italienska författare som självklart får sina böcker översatta till svenska. /…/ det omisskännliga, bisarra sinnet för humor (är) intakt, liksom det poetiskt talspråkliga tilltalet, som gång på gång får den enklaste anekdot att utvecklas till en universell fabel.” skriver Ragnar Strömberg i en anmälan av boken här på Dixikon

Beställ boken här
Beställ boken som Benni rekommenderar, La menzogna e il malinteso, här (217 kr)

Suzanne Brøgger i samtal med Per-Olov Enquist
Från International Forfatterscene i Den Sorte Diamant, Det Kongelige Bibliotek, den 15 januari 2009.
Del 1
Suzanne Brøgger i samtal med Per-Olov Enquist
Del 2 av samtalet

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).