Véronique Campion-Vincent – Légendes urbaines : Rumeurs d’aujourd’hui

Amazon.fr


Av LARS LINDVALL

Alla känner vi tack vare etnologen och folklivsforskaren Bengt af Klintberg till “råttan i pizzan” – ett exempel på vandringsberättelser som vi ju rentav kallar “klintbergare”. Det som berättas har inte hänt berättaren själv – hon/han har hört det berättas av en vän eller en vän till en vän.

Denne okände sagesman kallas på franska un adua (un ami d’un ami) efter engelskans a foaf (a friend of a friend). Sådana berättelser, som har förbluffande stor internationell spridning, kallas i Frankrike ”légendes urbaines”. Campion-Vincent & Renard redovisar försök att finna ett antal berättelsers ursprung, kartlägga deras spridningsvägar och studera deras förekomst i fransk kontext. Författarna ger också möjliga förklaringar till den betydelse de har i samtidskulturen.

Man finner egentligen inget specifikt franskt i det urval av typiska berättelser som denna resonerande, analyserande och även underhållande bok är uppbyggd kring – de tillhör en internationell berättelseflora även om enskildheter kan anpassas till olika kulturer. De berömda alligatorerna i New Yorks kloaksystem simmar här också i Paris kloaker eller i franska floder.
© Lars Lindvall

Fler böcker av Véronique Campion-Vincent

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).