Véronique Campion-Vincent – Légendes urbaines : Rumeurs d’aujourd’hui

Amazon.fr


Av LARS LINDVALL

Alla känner vi tack vare etnologen och folklivsforskaren Bengt af Klintberg till “råttan i pizzan” – ett exempel på vandringsberättelser som vi ju rentav kallar “klintbergare”. Det som berättas har inte hänt berättaren själv – hon/han har hört det berättas av en vän eller en vän till en vän.

Denne okände sagesman kallas på franska un adua (un ami d’un ami) efter engelskans a foaf (a friend of a friend). Sådana berättelser, som har förbluffande stor internationell spridning, kallas i Frankrike ”légendes urbaines”. Campion-Vincent & Renard redovisar försök att finna ett antal berättelsers ursprung, kartlägga deras spridningsvägar och studera deras förekomst i fransk kontext. Författarna ger också möjliga förklaringar till den betydelse de har i samtidskulturen.

Man finner egentligen inget specifikt franskt i det urval av typiska berättelser som denna resonerande, analyserande och även underhållande bok är uppbyggd kring – de tillhör en internationell berättelseflora även om enskildheter kan anpassas till olika kulturer. De berömda alligatorerna i New Yorks kloaksystem simmar här också i Paris kloaker eller i franska floder.
© Lars Lindvall

Fler böcker av Véronique Campion-Vincent

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).