En italiensk lösning

Giorgio Napolitano
Av ÅKE MALM

Kl 23.45, natten mellan fredag och lördag, skrev statschefen, president Giorgio Napolitano, under det regeringsdekret som, enligt regeringen Silvio Berlusconi, löser problemen med vallistorna i regionerna Lombardiet och Lazio.

Det kan sägas från början att inget av de krav Corriere della Sera formulerat om hur krisen skulle lösas, uppfylldes. Ledarskribenten Sergio Romano skrev att först måste PdL erkänna att man haft fel och för det andra måste det till en uppgörelse med oppositionen för en gemensam lösning.

Av detta blev det platt intet. Efter en oändlig mängd turer tvingades Napolitano skriva på sedan han fått försäkringar om att lagen inte skulle ändras. Resultatet är en lösning ”all’Italiana”, som Corriere della Sera skrev dagen därpå. Regeringen har hittat på en lösning som inte är en ”inovazione”, en förnyelse av vallagen, utan en ”interpretazione”, en uttolkning av hur lagen skall tolkas.

Det var också kravet från Napolitano för att han skulle skriva på.

– En åtgärd som ger intryck av att vi ändrar vallagen med valkampanjen i full gång kan jag inte acceptera, skall han enligt många tidningar ha sagt.

Nu förstår man också varför regeringen hade så bråttom. För redan på lördagen, med fortsättning senare på måndag, skulle TAR i Lombardiet och Lazio bestämma hur överklagandena skall behandlas.

– Vi vill ge domstolarna en tolkningshjälp i deras svåra uppgift, förklarade inrikesministern Roberto Maroni med ett snett leende.

Och nog uppkom det en märklig situation – regeringen talar om hur domstolarna skall tolka en vallag som är själva grunden för hur valet skall gå till. I en fråga som gäller koalitionens eget parti.

Il Popolo Viola den 6 mars 2010

Reaktionerna blev minst sagt våldsamma. Redan natten mot lördagen hade ”de viola” samlats utanför presidentpalatset Quirinalen i en demonstration med avsikt att ge presidenten stöd och förhindra att han skrev under dekretetet. Nya demonstrationer följde lördag morgon framför Palazzo Chigi.

En tidningsrubrik: Efter lagar ad personam, eller ad famigliam, kommer nu vallagen Ad listam.

Stämningen blev sedan allt hetare under lördagen. Partiledaren Antonio Di Pietro gick ut med hotet att presidenten Giorgio Napolitano borde ställas inför en impeachment. Enligt den tidigare Milano-åklagaren hade presidenten överskridit sina befogenheter när han satt sin namnteckning på dekretet. Den förre vänsterledaren Walter Veltroni däremot ansåg att det rent vansinnigt att attackera Napolitano i en situation som denna med ett dekret av detta ytterst allvarliga slag, ”som högern är ensamt ansvarig för” .

Samtidigt lovade Pierluigi Bersani, ledare för PD, att partiet genom ”obstruktionism” kommer att motverka att dekretet verkligen blir till en lag  (Normalt betyder ”obstruktionism” i parlamentet att en oändlig mängd tilläggsförslag läggs fram av oppositionen och att den kräver en noggrann debatt om vart och ett av dessa. Det traditionella vapnet mot denna manöver från regeringen är att ställa ett förtroendevotum, något som omedelbart avbryter debatten. Detta är ett hot som Berlusconi tar med en klackspark eftersom han numera inte behöver frukta en förtroendeomröstning.Trots en viss långrandig procedur i förtroendeomröstningen brukar det hela numera, med Berlusconis enorma majoritet, vara över på ett par dagar).

Kl 16 på lördagen samlades de violetta i Milano till demonstration.

Och på kvällen spelade Roma hemma ödesmatch mot Milan.

Åke Malm

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).