Uwe Tellkamp – Der Turm. Geschichte aus einem versunkenen Land

tellkamp_uwe_turm_dixikon_utvalda_bocker_pa_tyska_originalsprak
Till bokhandeln
Av RICHARD SWARTZ
Man anar författarens avsikt att med denna väldiga roman om DDR:s sista sju år ge bilden av en hel epok, så som Thomas Mann en gång med ”Buddenbrooks” gestaltade ett stycke högborgerlig tysk historia.

Utan jämförelser i övrigt, måste sägas att Tellkamp verkligen lyckats; inget verk vi hittills äger förmedlar livet i denna försvunna stat på ett mer övertygande sätt. Som hos Mann är perspektivet familjeromanens: dess nav är familjen Hoffmann, skönandar och konstälskare som kan verka mer hemma i en senborgerlig salong än i den tyska arbetar- och bondestaten. Men med stor precision, kärlek till detaljen och outtömliga kunskaper om olika yrken och samhällskikt i den förment egalitära staten, lyckas Tellkamp på sina nästan tusen sidor skapa ett levande panorama också för den läsare som kanske aldrig upplevt denna stat.

Tellkamp tar tid på sig att utveckla sin roman, långsamt breder han ut den som en solfjäder; av all den tid som i DDR fanns i överflöd och till ingen nytta har här blivit stor konst.
© Richard Swartz

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).