Av SVEN-ERIC LIEDMAN
Esprit, den ständigt lika vitala franska tidskriften, har vigt sitt decembernummer 2007 åt temat Universités: vers quelle autonomie? Mer än 200 sidor och drygt ett dussin artiklar ägnas åt frågan vad som händer med den högre utbildningen och forskningen i Frankrike.
Stora förändringar är på gång, överraskande drastiska för en nordisk betraktare som lätt föreställer sig att det franska systemet med sina Grandes écoles och sin därmed sammanhängande elitism skulle stå emot samtidens stormvindar. Men ingalunda! Alla de internationella rankinglistor som idag bekymrar både skol- och universitetspolitiker och vanliga människor över hela Europa har i stort utfallit till Frankrikes nackdel. De negativa resultaten har utlöst vad som närmast kan liknas vid panik, en panik som eldas på av den hialösa regimen Nicolas Sarkozy. Bolognaprocessen med sin snörräta likriktning har dragit med sig också Frankrike. Den nya ordningen kallas LMD efter de tre examensnivåerna (licence, master, doctorat). I denna trånga uniform ska universiteten och högskolorna samtidigt utveckla en påbjuden autonomi.
För att få en bild av förändringen har redaktionen för tidskriften inte i första hand vänt sig till dess kritiker utan till dem som på olika sätt har att kartlägga och administrera den. Flera universitetsrektorer kommer till tals, liksom specialister på studentstatistik och organisatörer av nya sätt att rekrytera universitetslärare.
Detta är en del av Sven-Eric Liedmans artikel Universiteten i stöpsleven.