Tatiana de Rosnay – Le voisin

bokomslag
Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Av MARIANNE JEFFMAR
Romanen börjar med något som verkar vara en mardröm. En kvinna, jagberättaren, ligger gömd under grannens säng. Hon ser ingenting men hon hör. Grannen är på väg in i lägenheten… Kvinnan heter Colombe och arbetar som spökskrivare på ett bokförlag. Hon är gift och har två barn. En dag ser hon en annons om en fyrarumslägenhet att hyra. Den är perfekt. Hon hyr den och flyttar in med sin familj. Mannen är ofta borta på tjänsteresa.

Det är under en sådan resa som det börjar hända saker. Colombe störs av ljud från lägenheten ovanför. Höga ljud, hetsande musik, och alltid vid samma tidpunkt på natten. Hon förlorar förmågan att sova. Men när mannen någon gång är hemma är det tyst.

Colombe får veta att grannen är läkare, en respekterad, vänlig läkare som alla i huset talar väl om. Inte kan väl han? Är hon kanske offer för hallucinationer?

Hon befinner sig på ett gungfly, liksom läsaren. Nog är det väl ändå så att Colombe, spökskrivaren som vill skriva egna romaner, fantiserar? Men Colombe agerar, till att börja med försiktigt, sedan allt djärvare. Och läsaren befinner sig åter där, under grannen-läkarens säng, där Colombe gömt sig efter att ha undersökt hans lägenhet.

”Le voisin” är en kuslig och skickligt berättad historia om vår tendens till självbedrägeri och om stalking som den yttersta konsekvensen av manisk ”kärlek”.

 

– Klicka här för att se fler böcker av de Rosnay

– Klicka här för att se en video med ett samtal med författarinnan om boken

– Se en ”trailer” till boken här:

– Se en intervju med Tatiana de Rosnay här:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).