Tanguy Viel – Paris-Brest

Köp boken här
Köp boken här

Av MARIANNE JEFFMAR

Tanguy Viel är född 1973 och bor i den bretonska staden Nantes. Av hans tidigare romaner är ”L´Absolue perfection du crime” översatt till svenska under titeln ”Ett helt fulländat brott”. En annan högintressant bok av hans hand är ”Insoupconnable”. Hans romaner har fått kritiker att tänka på Patricia Highsmith och Alfred Hitchcock.

Vem är unge Kermeur? frågar sig berättarjaget i Paris-Brest, denna bretonska kriminalgåta. Och vad har han att göra såväl i den ”familjeroman” berättarjaget skriver som i själva romanen?

Tanguy Viel intresserar sig för brottets psykologi. Så också i ”Paris-Brest”, där han till och med avslöjar sin inspirationskälla, om än i förtäckta ordalag. Den ”svenska film”, som han inte nämner vid namn men som utan tvekan är ”Fanny och Alexander” handlar liksom ”Paris-Brest” om familjehemligheter.

Men här avslöjas inte den ursprungliga hemligheten, mysteriet med de miljoner som försvann ur kassan vid Stadion i Brest. Vart tog de vägen? Och hur kommer det sig att den gamla mormodern får ärva en liknande summa av en tillfällig beundrare?

Ett annat mysterium: Varför släpar berättarjaget med sitt manus från Paris till Brest, väl inlåst, bara för att meddela läsaren att ingen skada skett: den nyfikna mamman har visserligen lyckats lägga beslag på manuset, men han har ju en USB-kopia.

Ett sista mysterium slutligen: Vad har denna metaroman med den legendariska cykeltävlingen Paris-Brest att göra? Säg det den som kan!

Marianne Jeffmar

 

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).