Sven Regener – Magical Mystery oder Die Rückkehr des Karl Schmidt

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln (Bookdepository, 193 kr, fraktfritt)
Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln (Bookdepository, 193 kr, fraktfritt)
Av MARGARETA FLYGT

Det var den natten muren föll och herr Lehmann blev tvungen att köra sin vän Karl, ”Charlie”, till Urban-sjukhuset. Diagnos: drogrelaterat nervsammanbrott.

Så slutade ”Herr Lehmann”, den tredje romanen i Sven Regeners Lehmann-trilogi om Frank Lehmann (de två första var ”Neue Vahr Süd” och ”Der kleine Bruder”). Trilogin, som nådde kultstatus i Tyskland, handlade främst om livet i Berlin på 80-talet. Den har sålt i över tre miljoner exemplar och har blivit filmatiserad med Detlef Buck i huvudrollen.

Sven Regener, som tidigare varit framgångsrik sångare i Element of Crime, blev även framgångsrik författare. Han är något så ovanligt som både vida läst och hyllad av litterära kritiker på landets kultursidor. Det är lätt att skratta när man läser honom. Gamla klichéer om att det inte finns tysk humor och att tysk skönlitteratur är tung känns mer förlegade än någonsin. Hans prosa är både lättillgänglig och rolig, samtidigt som den är intelligent och vass. Regener lyckas beskriva en värld som verkar sluten för de oinvigda. Han vågar beskriva en tid vi alla kan minnas, där vi märker när språk och tidsmarkörer inte stämmer och det skorrar. Det är författarmod.

I hans Magical Mystery oder Die Rückkehr des Karl Schmidt har det gått fem år sedan sist. Herr Lehmanns bäste vän Karl, av sina gamla vänner kallad Charlie, som nu har varit inom psykiatrin i fem år, är huvudpersonen i denna Regeners senaste roman. Karl är inte längre konstnär, utan bor i ett boende för f.d. knarkare i Hamburg, jobbar som ett slags vaktmästare på ett barnhem. Han gör det nästan som i trans. En lugn och urtrist livslunk har ersatt det vilda festandet i Berlin. Barmannen med den för 80-talet typiska Vokuhila-frisyren (VOrne KUrz HInten LAng – kort fram lång bak, jämförbar med den svenska hockeyfrillan) har hunnit bli en stukad 30-åring, långt från händelsernas centrum.

En rad tillfälligheter gör att han istället för att som vanligt tillbringa sin semester på ett tryggt hem för före detta drogmissbrukare, väljer att stiga på tåget till Berlin för att träffa några gamla vänner. Har livet blivit en flopp för dem alla, som i Beatles Magical Mystery tour-film från 1967 som boktiteln anspelar på? Beatles idé var att filma en bussresa med vänner genom England – men en sådan resa blir sällan magisk. Man sover, sträcker på benen, tittar ut genom rutan. Nej, tvärtom: Det verkar ha gått bra för vännerna Raimund och Ferdi som stannat i Berlin. De hade tillsammans med Karl haft avantgardbandet Glitterschnitter, men har nu istället blivit producenter på skivbolaget Bummbumm Records i hippa Berlin Mitte, och det går lysande. Nu vill de inte göra stor, svår konst längre, utan de skeppar ut CD efter CD med snabbproducerad tekno, Bummbumm-musik, eller acid-house. Ingen hade fem år tidigare trott att den skulle bli mainstream och spelas på megajippon som Love parade, dit miljoner rejvare vallfärdade på 90-talet. 
”Det behöver inte vara bra, vi vill ju bara ha kul”.

Det regnar pengar över dem, kylen är fylld med champagne och de gamla drogerna har bytts ut mot nya syntetiska. Det är just därför vännerna behöver sin nu drogfrie vän. Han ska köra ett gäng tekno-DJ:s på Tysklandsturné – och för det behöver de någon som till skillnad från turnémedlemmarna har koll och inte störtar sig i hallucinogena världar mellan danserna. En Magical Mystery Tour trettio år senare. Kommer Karl kunna motstå frestelserna? Andras drogextas blandas med resenärernas alldagliga, sidolångt beskrivna absurda dialoger.

Hela boken är som tyskt nittiotalsspråk i originalinspelning – något som i tanken kan verka dödande trist – men som Regener får att lyfta. Det är en fin samling antihjältar vi lär känna – men beskrivningarna är aldrig dömande, samtidigt som många scener på denna absurda roadtrip genom Tyskland är väldigt träffande och dråpliga. Som när sällskapet kommer till Hamburg och frågar sig vad de ska göra när de redan gjort den obligatoriska hamnrundan och ätit den där fiskmackan:

”Hamnrunda och fisk – men gör det en gång till då”, svarar en tjej. ”Det är väl ok, ni är ju sådana teknotyper som ändå alltid gör samma saker”.
”Bra idé, det där med hamnrundan”, svarar Ferdi. ”Att göra allt en gång till. Det är precis det som inte behövs, men som är helt logiskt: att helt enkelt göra om samma sak en gång till. Hur klokt är inte det?!”

Om Lehmann-böckerna ringade in 80-talet, handlar Magical Mystery om 90-talet. Fast, som huvudpersonen säger, hur vi uppfattar en tid är alltid personligt. Murens fall var för Karl något helt annat än de bilder som visades på TV. Det handlar om att se vem man var för 15 år sedan och se vem man är idag och det man förlorar på vägen, inte om någon nostalgitrip tillbaka till en tid som aldrig kan fångas i bara en allmän beskrivning.

Detta verkar inte bli det sista vi får läsa om Karl Schmidt. Förhoppningsvis inte.

 



Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).