Stefano Benni – La grammatica di Dio

grammatica_benni
179 kr - Beställ boken här
Av RAGNAR STRÖMBERG

Det är en gåta att Stefano Benni inte tillhör de samtida italienska författare som självklart får sina böcker översatta till svenska. En förklaring till Bennis stora popularitet i hemlandet är hans spänstiga, svängiga och lättillgängliga prosa, en annan att hans blick för den mänskliga komedin är både öm och osentimental.

Det stora genombrottet kom i slutet av 70-talet med Bar Sport, där Benni visade att han står i en klass för sig som humoristisk historieberättare i det korta formatet.

Att han inte tappat stinget utan tvärtom fördjupat och utvidgat sitt register förs i lysande bevis av hans nya bok La Grammatica di Dio. Trots att tonen här är mörkare och mer skuggrik än i Bar Sport är det omisskännliga, bisarra sinnet för humor intakt, liksom det poetiskt talspråkliga tilltalet, som gång på gång får den enklaste anekdot att utvecklas till en universell fabel.

I hård konkurrens är min favorit den avslutande berättelsen, där en gammal spis minns de historier den hört människor berätta för varandra, en odiskutabel klassiker där Benni blir en H C Andersen  för vår tid.
© Ragnar Strömberg

 • Se Stefan Benni tala om boken här
 • Beställ också Bar Sport (179 kr) här
 • Se Stefan Benni tala om boken i ett videoinslag här på Videosidan
 • Sök fler böcker på italienska här

  Titel:
  Författare:
  Förlag:
  Annat sökord:
 • ARTIKELSÖK – mer att läsa!
  Här kan du söka på hundratals utvalda svenska och utländska kultursidor efter ännu mer att läsa. Skriv in sökordet i fältet nedan och klicka på Sök