Sociolog utan gränser
Geir Angell Øygarden – Bagdad Indigo

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Av TOMAS FORSER
I Karl Ove Knausgårds Min kamp förekommer namnet Geir på åtskilliga sidor. Det refererar till olika personer i författarens tillvaro. Redaktörer, förläggare och kompisar.

Den man blir mest nyfiken på är den nära vännen Geir Angell Øygarden. Sociologen som i lärdomsstaden Uppsala skrev en avhandling om boxning med titeln Den brukne neses estetikk.

Nu har Øygarden gett ut Bagdad Indigo (Pelikan), ett arbete på 1133 sidor om sin deltagande observation av de första tre månaderna av Irakkriget 2003. Om hur han som en av 167 mänskliga sköldar i Bagdad upplevde väntan på att bomberna skulle falla och markstriderna börja. Ett fält- och postdocarbete långt från akademisk hemmaplan och under ständig livsfara. Sociologen iakttar, samtalar, intervjuar och funderar över krigets logik och villkor.

Øygarden stannar kvar i krigszonen Bagdad också när den brokiga internationalen av äventyrare och solidaritetsaktivister lämnat staden och tar då kontakt med The Marines och ställer sina frågor också till dem.

I en avslutande del skriver han sakligt och filosofiskt om att dräpa, döda och mörda, att lyda och att etablera en moral av absoluta principer i det mänskliga undantagstillstånd som krig innebär.

Det är en utmanande läsning för civilister, humanetiker och andra, skriven på manisk färgstark prosa. Vetenskapligt saklig och långt från karriärstegar. En märklig bok skriven av en sociolog utan gränser.

Tomas Forser

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).