Sand
Wolfgang Herrndorf

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Av MARGARETA FLYGT
Förra årets tyska litterära överraskning var Wolfgang Herrndorfs roman Tschick. I år vann hans nya roman Sand Leipzigs bokmässas romanpris. Om Tschick beskrev det goda i människan, visas människans mörkare sidor i Sand, men komiken är densamma.

Herrndorfs roman utspelar sig i nordafrikanska öknen samtidigt som attentaten ägde rum i Münchens olympiaby 1972. Hela romanen är en samling av misslyckanden och knäppskallar. En man med amnesi ska skaffa fram en mina, en ung vacker amerikanska och två bedagade, trötta kriminalare ska reda ut fyra mord.

Frågetecknen hopar sig. Vad har mannen, som får nödnamnet Carl, varit med om? Varför har han tappat minnet? Och varför jagas han? Är det en spionroman eller en postkolonial samhällsroman? Parodi eller gruvligt allvar? Sand hade kunnat heta kvicksand. Texten gör det inte lätt för läsaren – men det gör ingenting. Herrndorf skriver med en berättarglädje som få.

Sedan några år kan vi följa Herrndorfs kamp mot sin hjärntumör på en blogg. Här hyllar han missförstånden som grunden till all kommunikation: ”Jag ser romanen som sådan som en plats för det falska. Teorier om sanning hör hemma i vetenskapen, i romaner är sanning löjlig.

Han kämpar med humor mot döden i sina texter. Han gör det briljant. 

 

– Se en boktrailer här där Herrndorf också läser ur boken:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).