Saker man vet?

omslag
Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln

Av MARGARETA FLYGT

Syskon brukar bråka och syskon vet precis hur de kan gå över den andres gräns. Ett litet, till synes obetydligt, ord och bråket är igång.

Likadant är det med katolska kyrkan. En för andra harmlös kommentar och de går i taket – och det är alltid lika tacksamt för medierna.

2005 blev kardinalen med det på svenska lustiga namnet Clemens August av Galen saligförklarad. Galen hade varit kardinal i Münster under krigsåren.

Nu har författaren Roland E. Koch skrivit en roman om honom: ”Dinge, die ich von ihm weiss” – och han låter dennes hushållerska berätta om sin arbetsgivare och, nu kommer det: om fadern till deras gemensamma barn.

Kyrkan rasar! Mest över att Koch tillskriver kardinalen en (fiktiv) kärlekshistoria (vem unnar honom inte det?), mindre över att Koch tar upp Galens mer än övertydliga (dokumenterade) nazistiska uttalanden.

Galen försökte avvärja nazisternas eutanasiprogram, men han talade också om den ”judisk-bolsjevistiska sammansvärjningen” och välkomnade angreppet mot Sovjet.

Galen var nationalist ut i fingerspetsarna och även efter 1945 tyckte han att man som sann patriot borde betrakta de allierade som sina fiender.

Münsters nuvarande biskop har uppmanat till bojkott och nu är skandalen ett faktum – liksom att Koch har sin inkomst säkrad.

Boken säljer plötsligt som smör smälter i solen. Vem vill inte ta del av skvallret? Ibland är det nästan för enkelt att få igång ett bråk.

 

 

Klicka här för att se en intervju med Koch om hans tidigare roman Unter fremdem Himmel

 

 

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).