Saker man vet?

omslag

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln

Av MARGARETA FLYGT

Syskon brukar bråka och syskon vet precis hur de kan gå över den andres gräns. Ett litet, till synes obetydligt, ord och bråket är igång.

Likadant är det med katolska kyrkan. En för andra harmlös kommentar och de går i taket – och det är alltid lika tacksamt för medierna.

2005 blev kardinalen med det på svenska lustiga namnet Clemens August av Galen saligförklarad. Galen hade varit kardinal i Münster under krigsåren.

Nu har författaren Roland E. Koch skrivit en roman om honom: ”Dinge, die ich von ihm weiss” – och han låter dennes hushållerska berätta om sin arbetsgivare och, nu kommer det: om fadern till deras gemensamma barn.

Kyrkan rasar! Mest över att Koch tillskriver kardinalen en (fiktiv) kärlekshistoria (vem unnar honom inte det?), mindre över att Koch tar upp Galens mer än övertydliga (dokumenterade) nazistiska uttalanden.

Galen försökte avvärja nazisternas eutanasiprogram, men han talade också om den ”judisk-bolsjevistiska sammansvärjningen” och välkomnade angreppet mot Sovjet.

Galen var nationalist ut i fingerspetsarna och även efter 1945 tyckte han att man som sann patriot borde betrakta de allierade som sina fiender.

Münsters nuvarande biskop har uppmanat till bojkott och nu är skandalen ett faktum – liksom att Koch har sin inkomst säkrad.

Boken säljer plötsligt som smör smälter i solen. Vem vill inte ta del av skvallret? Ibland är det nästan för enkelt att få igång ett bråk.

_______________

 

Klicka här för att se en intervju med Koch om hans tidigare roman Unter fremdem Himmel

 

 

2 kommentarer

 1. peter landelius says:

  Margareta, jag läser alltid dina artiklar med intresse och uppskattning. Nu fick jag tid att läsa ”gamla” bloggar och hittar detta. Och undrar: varför bagatellisera ämnet och t.o.m. antyda vinningslystnad hos författaren?

  I en tid då Kyrkan fått alltmer välgrundad kritik tycker jag att du tar alltför lätt på Galens galenskaper. Syskongräl?! Kyrkornas politiska engagemang måste granskas, därför att demokratin behöver sekularisering. Det är gunås inte bara muslimer som ägnar sig åt integristiska drömmar; västra halvklotet är fullt av trosvissa kämpar, från protestanter i Nordamerika till ultrakatoliker i Latinamerika (bland republikanernas återstående presidentkandidater finns minst ett exempel).

  Hur människor väljer att tro (och synda) är deras ensak, men kyrkorna och deras företrädare kan och bör kritiseras.

 2. Margareta Flygt says:

  Hej!
  Roligt att du läser mig! Jag kan inte annat än hålla med dig i vad du skriver. Jag borde ha varit ännu tydligare med att jag förfasas (men inte överraskas) av hur kyrkan inte tar ställning mot Galens belagda nazism, men mot hans (fiktiva) kärleksliv. Vad jag reagerade mest på när jag skrev om boken var att en ev. kärleksaffär fick journalisterna att gå igång på Galens historia – inte hans politiska åsikter. Naturligtvis ska kyrkan granskas och kritiseras – gärna mycket mer än idag.

Kommentera: