Den 24 februari öppnade utställningen ”Les bas-fonds du baroque – la Rome du vice et de la misère” (”Barockens underjord – syndens och misärens Rom”) på Petit Palais i Paris. Det handlar om Rom under 1600-talets första årtionden, det Rom som ägde rum på stadens gator och torg, i stadens tavernor och i dess utkanter. Ambitionen med utställningen är att rikta blicken bakom och under den påvliga prakten och glamouren. I stället för de fresker och skulpturer som beställdes för att smycka kapell och kyrkor – som oftast får representera stadens barock – visas de tavlor som stadens aristokrater och välbeställda köpte för att hänga på sina väggar: bilder av tiggare, prostituerade, våldsamma scener från stadens gator och torg, rån på landsbygden, dryckeslag och kortspel, häxkonster i stadens utkanter. Kanske inte så mycket Roms underjord alltså, som det världsliga Rom i stället för det himmelska.
I höstas visades utställningen på Villa Medici i Rom, säte för Académie Française i staden alltsedan 1800-talets början. Förutom att de visar målningar med andra motiv och ämnen än de som brukar visas, utmärker sig denna utställning också på det vis att urvalet gjorts på grundval av ämne och motiv i stället för stil.
Rom var vid 1600-talets början i jämförelse med Venedig och Florens en öppen stad, dit människor kom från större delen av Europa. För konstnärer fanns det en mängd uppdragsgivare, både gamla (påvar, kardinaler, etc.) och representanter för den nya framväxande konstmarknaden. I utställningen hänger därför olika stilar bredvid varandra, vilket lyfter de enskilda verken ur den tolkningsram genom vilken de brukar ses och skänker dem den obestämbarhet som präglar varje symbolisk handling berövad sin ram.