Roberto Bolaño – Amuleto

Köp boken här
Köp boken här
Av ULF ERIKSSON

I Roberto Bolaños (1953-2003) berömda roman De vilda detektiverna finns ett parti om en kvinna som i september 1968 gömmer sig på en toalett i Mexiko Citys autonoma universitet, medan polisen arresterar och misshandlar studenter och lärare.

I den täta romanen Amuleto, som först utkom 1999, får vi lyssna till denna kvinnas berättelse. Hon heter Auxilio Lacouture och tänker under sina knappa två veckor av isolering på livet med Mexikos unga poeter.

Fram ur hennes rannsakan tonar en lovsång till gemenskapen och drömmarna. Men hon kommer också i kontakt med en förtvivlan över döden och över utopiernas bräcklighet som blivit ett viktigt tema i senare latinamerikansk prosa.

Den nu nyutgivna Amuleto är en fin introduktion till den Bolaño som upplevde litteraturen som både arcana och passion och sökte bland bottenlösa inre bilder efter en sanning om sin generation och om människans framtid.

 

  • Klicka här för att se en intervju med Bolaño från det chilenska TV-programmet ”Off the record” (Kvaliten blir avsevärt bättre om man först laddar ner videon).
  • Artikelsök – mer att läsa
    Här kan du söka på hundratals utvalda svenska och utländska kultursidor efter ännu mer att läsa. Skriv in sökordet i fältet nedan och klicka på Sök