Philippe de Flers & Thierry Bodin – L’Académie française de 1635 à nos jours au fil des lettres

Klicka på omslaget för att komma til bokhandeln
Av LENA KÅRELAND
Franska Akademien, som grundades 1635 av kardinal Richelieu, firar sitt 375-årsjubileum med att ge ut ett rikt illustrerat verk om en tidigare relativt okänd brevsamling. Den innehåller brev och dokument från några av de omkring sjuhundra personer som under århundradenas lopp haft säte i denna ärevördiga franska institution.

Grunden till denna imponerande och unika brevsamling lades 1824 av en markis de Flers, och medlemmar i familjen de Flers har därefter i sex generationer fortsatt att utöka samlingen. Totalt omfattar den idag mer än sjutusen brev.

Det urval som ingår i jubileumsboken ger intressanta inblickar i akademiens angelägenheter, dels i det dagliga arbetet med ordbok och språkvårdsfrågor, dels i frågor rörande politik, intriger och konflikter. En del brev låter oss också få insyn i ledamöternas personliga liv. Det kan gälla problem om såväl ekonomi som kärlek. Ibland diskuteras vilken taktik som är den bästa för den som aspirerar på att bli en av de odödliga.

I Frankrike ansöker personen i fråga själv till Akademien om eventuellt inval. Emile Zola försökte flera gånger förgäves att bli invald, och ett av hans brev finns med i boken.

Brev från Emile Zola
Det är således en komplex historia som träder fram i breven, där olika intressen och maktgrupperingar blir synliga. Till flera av breven finns kommentarer av någon av de fyrtio nuvarande akademiledamöterna. På så sätt möts gammalt och nytt i en givande dialog.

Dessutom är det en utsökt vacker bok, där man kan låta sig försjunka i ett studium av de olika handstilarna. På ljusblått eller mer eller mindre gulnat brevpapper avtecknar sig namnteckningarna, kraftfullt och bestämt eller mjukt och sirligt, alltifrån Richelieu själv fram till Jean Cocteau.

Breven kan under hösten också beses på en utställning som visas på ”Musée des lettres et manuscrits”, beläget på 222, boulevard Saint Germain i Paris.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).