Peter Øvig Knudsen – Birkedal. En torturbødel og hans kvinder

birkedalAv CECILIA JÖNGARD
Frihedsmuseet i Köpenhamn finns det en pappskiva med fem kulhål i. Den satt fastnålad på Ib Birkedal Hansens bröst då han avrättades 1950. Han hade efter år av förhör och rättspsykiatriska undersökningar dömts till livsstraf, ett vid krigsslutet tillfälligt återinfört dödsstraff. Han blev därmed den siste som avrättades på grund av samarbete med den tyska ockupationsmakten.

Birkedal, som hade gett sig av till Tyskland efter att i Danmark ha misslyckats med att behålla något jobb någon längre tid, återvände hem under ockupationen och avancerade snart från tolk åt Gestapo till förhörsledare med eget kontor på Gestapos högkvarter i Köpenhamn. Många har vittnat om den tortyr de utsattes för av honom. Birkedal hade en grupp av likasinnade omkring sig, däribland kvinnor, så kallade lokkeduer, vars uppgift var att lura misstänkta motståndsmän att avslöja sig genom att själva ge sken av att vilja gå med i motståndsrörelsen.

Birkedal- en torturbødel og hans kvinder – är en mycket väldokumenterad och dessutom välskriven bok av journalisten och författaren Peter Øvig Knudsen (tidigare bl.a. Blekingegadebanden). Den börjar med att han blir uppringd av en av dessa lokkeduer som nu är gammal och vill rentvå sig. Med hennes fullmakt får författaren tillgång till akterna från hennes rättssak. Det skulle visa sig att kvinnan spelat en biroll i den gigantiska rättsprocess där den huvudanklagade hette Ib Birkedal. Peter Øvig Knudsen har givit oss en dramatisk skildring av ett mörkt kapitel i dansk 1900-talshistoria.

© Cecilia Jöngard

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).