Påsk, påven och piller

Av ÅKE MALM

I dessa påskatider skall jag idag närma mig några kyrkliga frågor.

Den första reaktionen på valresultatet var följande yttranden från segraren i valet om guvernörsposten i Piemonte, Roberto Cota, Lega Nord:

Ru486 får användas endast av sjukhusen och de förpackningar som redan anlänt till Piemonte får för ögonblicket bli kvar på lagret. Min uppfattning om detta piller är totalt motsatt Mercedes Bressos (föregångaren på guvernörsposten) – jag kommer för min del att göra allt för att stoppa det.

Några minuter senare svarade hans partikamrat som vunnit guvernörsposten i Veneto, Luca Zaia med ett liknande utspel:

– Vi startar omedelbart med att försöka stoppa ru486 från alla sjukhus i Venedig.

På detta var kommentaren självklar från vänstersidan:

– Det var ovanligt snabbt och entydigt som Lega Nord inställde sig vid Vatikanens kassa för att betala draghjälpen de fått av kyrkan i valrörelsen.

Vad det handlar om är alltså det nya abortmedlet Ru486 som i Sverige används sedan 1992, om jag är rätt informerad. Kyrkan gick in redan i början av valrörelsen och förkunnade att kampen mot denna nya abortmetod skulle föras oförsonligt.

Det kan vara intressant att konstatera hur högersidans segrare i guvernörsvalet i Rom, Renata Polverini, å sin sida var betydligt försiktigare i sin kommentar:

– Användandet av Ru486 sker efter samma riktlinjer som andra mera traditionella metoder. Vi har en abortlag, 194, som måste respekteras. Naturligtvis är jag för livet och tänker göra allt för att försvara det med lagens hjälp.

Från hälsovårdsministern var också budskapet lugnare. Ru486 har godkänts av medicinalstyrelsen och därmed har regionerna ingenting med saken att göra, hävdade han.

Sedan hör det till saken att både Cota och Zaia småningom gav helt nya uttolkningar av sina första uttalanden. Tydligen hade det kommit order från något högkvarter (enligt la Repubblica från Berlusconi själv) om att inte göra ”ideologi” av den här frågan.

På radion igår hörde jag på morgonen en kvinna ringa in till Primapagina i Radio3 och ställa frågan:

– Hur kan det vara att bara män uttalar sig och bestämmer hur saker och ting skall vara och vilka principer som skall råda i frågor som i högsta grad gäller kvinnorna?

Idag är det officiella budskapet att gällande lagar gäller – även i Lega Nords regioner…

Påven Benedikt XVI undvek inte ämnet i sin predikan som naturligtvis innehöll en syftning på försvaret av det ännu ofödda barnet.

Kyrkan har också gått till motattack i pedofilfrågan. Den officiella linjen är nu att världspressen, med New York Times i spetsen, gått ut i en samlad aktion mot hela kyrkan, inte mot de enskilda präster som ertappats i pedofilfall. Den verkliga skrällen var långfredagspredikan som hölls av Raniero Cantalamessa, officiell vatikanpredikant, en imponerande gestalt med sitt vita skägg över den bruna munkkåpan:

– Mot kyrkan, mot påven och mot alla troende pågår nu en våldsam och koncentrisk attack. En aggression från hela världen där man använder stereotyper och lämnar det enskilda ansvaret och den personliga skulden för att pådyvla hela kyrkan ett kollektivt ansvar. Detta får oss att minnas de skamlösaste dragen i antisemitismen.

Smaka på de orden: ”de skamlösaste dragen i antisemitismen”. Ingen dålig klubba att slå alla i huvudet med som vill tala om enskilda prästers ansvar som pedofiler.

Svaret från judiskt håll kom omedelbart. Rabbinen i Rom, Riccardo Di Segni, smålog och hoppades att Gud skulle upplysa människornas hjärtan i synnerhet på den dag då ”de” (i katolska kyrkan) ber vår herre om att ”vi” skall erkänna Jesus (den nuvarande påven återinförde nyligen en äldre skrivning i den sk förbönen under långfredagens mässa: ”Låt oss be för judarna, att vår Gud lyser upp deras hjärtan så att de erkänner Jesus Kristus, alla människors frälsare”).

Idag, söndag, har Cantalamessa också i en intervju i Corriere della Sera bett om ursäkt för sitt uttalande.

Man kan förmoda att det blev en skrämselhicka i Vatikanen häromdagen då Il Giornale publicerade en intervju med adjungerande åklagaren i Milano, Pietro Forno, som hävdade att i Milanos stift var det väl känt hur biskoparna skyddat enskilda präster från utredning i pedofilfall. De höga prelaterna i Vatikanen ville veta om ett nytt Boffo-fall var på gång. Justitieministern Angelino Alfano skickade omedelbart sina inspektörer till Milano för att kontrollera att Forno verkligen hade fog för sitt uttalande.

I övrigt väntas delvis soligt väder. Det rapporteras utmärkt skidföre på 1800 meters höjd i Ovindolitrakten i Abruzzerna.

Glad Påsk önskas alla läsare.

Åke Malm

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).