Paolo di Paolo – Dove eravate tutti

Klicka på omslagsbilden för att komma till bokhandeln
Av IDA ANDERSEN

Med sin bok Dove eravate tutti (Ung: där ni alla var) trampar Paolo Di Paolo bestämt på en öm italiensk tå, nämligen den italienska familjen. I det här fallet en välpolerad medelklassfamilj där pappan är lärare på universitet och syster Anita går på gymnasiet, medan mamman sköter om hemmets infrastruktur. Och där huvudpersonen Italos största bekymmer hittills är varför han aldrig får till det vare sig med tjejerna eller med sin examensuppsats i historia.

När ett pinsamt familjedrama får hans tillvaro att vackla, och hans far i samma veva går i pension, börjar Italo fundera över vem hans far egentligen är. Varför har pappan aldrig pratat politik med honom? Varför rör han aldrig vid honom? Vad döljer sig bakom fasaden på denna ganska osympatiska lärartyp?

Di Paolo balanserar fint mellan en kritisk och ömsint personskildring och dekonstruerar på ett skickligt sätt den cementerade italienska mansrollen med alla dess negativa drag. Det blir som om själva kärnan i den italienska – allmänt vedertagna? – värdegrunden, liksom familjens och samhällets struktur, sitter fast just i mansrollen. Inte minst går det också upp för Italo hur han tagit moderns allomfattande närvaro för given.

Vi befinner oss i vårt millenniums första sekel, och boken ger en autentisk och träffsäker skildring av denna tid, av någon som var ung då (Paolo di Paolo är född 1983), och säger mycket om allas vår verklighet; Italien är ofta ytterligheten av vad som pågår i hela Europa. Italo försöker förstå vad som är sken och vad som är verklighet, något som inte är så lätt i en tid när Harry Potter räknas som en jämnårig kompis, Berlusconis utspel är samtalsämnet vid varenda måltid samtidigt som tidningarnas förstasidor berättar om omvälvande händelser i den stora världen.

Di Paolo lyckas berätta om de människor som finns nära honom och samtidigt inse hur allting hänger ihop med hans eget liv: klass, politik och kulturella mönster, men utan att skriva läsaren något på näsan.

 

– Klicka här för att läsa Antonio Tabucchi om boken

– Hör Paolo di Paolo berätta om boken här

– Hör honom läsa ur boken här:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).