När jag inte har något annat för mig händer det att jag bläddrar i The Elements of Euclid, eller egentligen ett vackert faksimil i tygband av Oliver Byrnes klassiker om grunderna i Euklides geometri, den gren av den antika matematiken som studerade punkten, linjen och planet.
Läroboken publicerades i original av William Pickering i London 1847. In which coloured diagrams and symbols are used instead of letters for the greater ease of learners, lyder den föredömligt upplysande undertiteln i sin fulla längd. Mitt exemplar med Byrnes version av Pythagoras sats på pärmen i rött, blått och gult är en nyutgåva från Taschen, en artefakt i svart låda.
Jag tog studenten med betyget C i matte. Det var på den tiden så underkänd man kunde bli. Kommen till sinus och cosinus gick jag hjälplöst vilse bland vinklar och vrår. Trigonometrin blev mig helt enkelt övermäktig. Jag gav upp och sträckte vapen (min fars gamla räknesticka i japanskt körsbärsträ).
Trianglar, kvadrater, rektanglar, parallellogram, polygoner och cirklar är fortfarande rena grekiskan för mig. Men Byrnes bilder kan man titta på och förundras över. De stramt behärskade formerna med sina underbart intrikata samband och mättade färger föregriper det tidiga 1900-talets konst, Kandinskij, Kazimir Malevitj, Mondrian, Konstantin Melnikov, konstruktivismen, modernismen.
Byrnes geometriska figurer kunde vara hämtade ur ett manifest av tyska Bauhaus eller holländska De Stijl, en radikal gruppering som uppstod kring målarna Piet Mondrian och Theo van Doesburg. Bland medlemmarna fanns arkitekten Gerrit Rietveld vars möbler är matematiska teorem i 3D. Hade Picasso målat av Rietvelds berömda Röd och blå stol från 1923 skulle den se ut som Pythagoras sats i Byrnes tappning, Pythagoras sits.
Ta axiomen, de gåtfulla grundsatserna: en punkt har inga delar, en linje är längd utan bredd. Geometrin är sprungen ur poesin, eller om det är tvärtom. Så mycket fattar jag, i övrigt som sagt inte ett jota. Men Oliver Byrnes The Elements of Euclid är en bok att bläddra i och bli lycklig av.
Hela boken finns också att läsa på nätet. Klicka på pilarna för att bläddra eller klicka här