Nicole Tambourgi-Hatem (red.): Sartre sans frontières
Jad Hatem: La poésie de l’extase amoureuse

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Av JAYNE SVENUNGSSON
Ryggradsmässigt likställer de flesta av oss ”västerländsk filosofi” med kontinenterna Europa och Nordamerika. Det kan dock vara värt att påminna sig om att såväl fransk som spansk filosofi lever ett självständigt liv som inte låter sig rymmas inom dessa geografiska avgränsningar.

Snarare är det själva språket – och därmed en gemensam litterär och filosofisk kanon – som utgör själva avgränsningen. Om detta förhållande vittnar två verk vars upphovspersoner kan spåras till det franskspråkiga Université Saint-Joseph i Beirut.

Antologin Sartre sans frontières utgör det publicerade resultatet av ett symposium arrangerat med anledning av den legendariske filosofens hundraårsdag 2005. Åtta franskspråkiga filosofer – varav blott en är verksam i Frankrike – slår här bort det sista tvivlet hos den som fortfarande inbillade sig att Sartre gått ur modet.

Klicka på omslaget för att beställa boken

Även monografin La poésie de l’extase amoureuse, med undertiteln Shakespeare et Louise Labé, författad av teologen, filosofen och litteraturvetaren Jad Hatem, innebär en utmaning för den som betraktar Platon, Thomas av Aquino och Shakespeare som inomeuropeiska angelägenheter.

På ett närmast svindlande sätt vecklar Hatem ut en poetisk-filosofisk karta där gestalter som Hafez, Louise Labé, Anna Achmatova och vår egen Gunnar Ekelöf korsar varandras vägar, och där själva skärningspunkten består i poesins unika förmåga att fånga den extatiska förälskelsens gäckande natur.

 

 

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).