Av CLARISSA BLOMQVIST
20 år efter murens fall beger sig journalisten och författaren Moritz von Uslar till Oberhavel, en liten stad en timme nordost om Berlin, för att tillbringa tre månader bland dess 14 000 invånare. Med sin höga arbetslöshet, relativa fattigdom och utbredda alkoholism känns Oberhavel som en typisk östtysk småstad och därmed den perfekta platsen för von Uslars sociala studie: Reportern, den uppenbarligen välutbildade västtyske storstadsbon, blir vän med Oberhavels killgäng, super med dem på det lokala ölhaket, boxas i stadens boxningsklubb, bara hänger med dem vid bensinmacken.
Han iakttar deras händelsefattiga vardag och lyssnar på vad de berättar om de bästa ölsorterna, uppväxten i DDR, och livet på socialbidrag och svartarbete i det återförenade Tyskland. Storstadsreportern blir mer och mer begeistrad över att ha hittat ett genuint och ändå så okänt stycke Tyskland och börjar trivas bland folket som han från början föraktat.
Von Uslars Deutschboden är en humoristisk och samtidigt brutalt-realistisk skildring av den samtida östtyska provinsen. Boken lyckas just för att den vågar vara politiskt inkorrekt och inte försöker försköna den östtyska vardagen 20 år efter återföreningen.