Av LARS LINDVALL
Flyger man till Culiacán, huvudstad i delstaten Sinaloa i nordvästra Mexiko, hinner man knappt lämna planet innan de som vill veta vad som händer har underrättats om ens ankomst. Ingen främling rör sig i staden utan att vara iakttagen. Knarkhandlarna vet snart vem man är. Nyfikna journalister lever särskilt farligt. Under 2010 dödades 14 journalister runt om i Mexiko – lika många som i Pakistan.
På en hemsida på nätet kommer droghandeln före alla andra verksamhetsområden i Culiacán och endast en näringsidkare i branschen nämns – Joaquín Archivaldo Guzmán Loera, kallad ”El Chapo” (ett vanligt smek- eller öknamn för kortvuxen och kraftig mansperson). Han växte upp i en fattig liten by i Sinaloa, där man odlade opievallmo, och uppges vara analfabet men styr idag Sinaloas mäktiga knarkkartell och är en av världens mest eftersökta män. Amerikanska DEA (Drug Enforcement Agency) betalar 5 miljoner dollar för uppgifter som leder till hans infångande.
Malcolm Beith, erfaren journalist baserad i Mexico City, låter ”El Chapo” bli huvudperson i en bok han skrivit om knarkhandeln i Mexiko. Korruption finns på olika nivåer och på olika håll i samhället. Våldet i det pågående mexikanska knarkkriget är oerhört. Krigstillstånd råder, mellan rivaliserande karteller och mellan kartellerna och själva staten.
I januari i år hittades en dag15 halshuggna kroppar utanför ett shoppingcenter i staden Acapulco. Där begicks ytterligare 13 mord den dagen. Och i staden Zaragoza hittades borgmästaren mördad. År 2010, det blodigaste hittills i knarkkriget, mördades 13 borgmästare runt om i Mexiko. Under några år har det drogrelaterade våldet kostat över 30 000 människor livet.
”El Chapo”, listad av Forbes som en av de rikaste och mäktigaste i världen, kom inte till årets möte i Davos där fler politiska och ekonomiska makthavare än någonsin varit på plats. Han skulle där ha kunnat berätta om hur ett brottssyndikat genererar väldiga rikedomar. Bland deltagarländerna fanns både Colombia och Mexiko, två stater med förlamande stora problem på grund av kokainhandel. Deras talesmän hade kanske synpunkter också på hur de rika konsumentländerna sköter sin narkotikapolitik.
Verkligt lönsam blir den illegala produkten först när den säljs på gatan i USA. Eller i Sverige. Men varför talas i bokens titel om ”the last narco”? När miljarder står på spel lämnas inte länge något tomrum i den illegala verksamhetens ledning. För vidare perspektiv på kokainhandeln kan man med stor behållning läsa Lasse Wierups och Erik de la Regueras Kokain. Drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman (2010) och engelsmannen Tom Feilings Kokain. Drogen som erövrade världen (2009; svensk översättning 2010).
 
– Se en intervju med författaren här:
– Se en video om Culiacán här: