Det är svårt att förklara för yngre att vårt grannland omgärdades av en mur för bara 25 år sedan. 5 000 människor försökte ta sig över Östersjön från ön Hiddensee till Danmark eller Sverige mellan 1961 och 1989 – de flesta fångades in av östtyska gränspatruller, tusen klarade sig och 176 dog. Det har länge varit en blind fläck i vårt medvetande hur människor satte livet till alldeles nära vår trygga verklighet. Många gånger utspelade sig tragedier, som att föräldrar var tvungna att välja vilket barn de skulle rädda om ett ramlat överbord, uppfinningsrika ingenjörer som byggde enmansubåtar som sjönk, danska färjor som i smyg tog upp kapsejsade jollar. Sverige tog sällan tydlig ställning mot DDR – istället körde DDRs politiska högdjur Volvo. – Vad gjorde vi rätt och vad gjorde vi fel då?
Lutz Seiler vann förra årets Deutscher Buchpreis (det mest publika tyska bokpriset) med Kruso, en roman som utspelar sig sommaren 1989 på ön Hiddensee, många DDR-bors semesterparadis.
Studenten Ed, som nyligen har förlorat sin flickvän och är trött på livet i Halle, ”flyr” till Hiddensee. Han får jobb som diskare och dras in i en märklig grupp människor som samlas kring öns informelle ledare Alexander Krusowitsch, kallad Kruso. Ön blir gömstället för dem som inte längre orkar med sig själva eller sitt land. Vi har alla sådana platser, i det lilla eller som kollektiva frizoner. Kruso är som en modern Robinson Crusoe och Ed blir hans fredag – de är alla skeppsbrutna i sitt eget land, strandade outsiders. Många ville fly DDR och försökte det så sent som sommaren före murens fall 1989. Ed verkar mest vilja fly från sig själv men då finns inga yttre gränser.
Romanen är en upprättelse för och ett synliggörande av de anonyma offer som försvann, de helt vanliga människorna som det inte står om i historieböckerna – och det påminner oss om vilket ansvar vi hade och vilket vi har idag. Men den handlar också om hur man orkar leva kvar i något som inte är bra och ändå behålla sin värdighet. Flykten är en aktiv handling, men att stanna är det också, och det gäller ju så många fler. För frågan är väl hur mycket vi vill och kan offra för att nå det vi kallar frihet, och vad priset för den är, också om vi lyckas.
Det går att förklara DDR på ett mer sakligt sätt än i Lutz Seilers Kruso, men han förmedlar känslor och insikter som ingen historiebok skulle kunna göra. Lutz Seiler är bosatt i Stockholm och Wilhelmhorst. Kruso kommer ut på Norstedts förlag 2016.
 
Boktrailern
Författaren om boken
”Unsere DDR” – en turistfilm för Hiddensse
En flykt som lyckades
En film om flyktförsöken från DDR