2000 år sedan slaget vid Teutoburgerskogen

I år är det 2000 år sedan det berömda slaget vid Teutoburgerskogen då tre romerska legioner, 20-25 000 man, under befäl av Quinctilius Varus, i ett försök att underkuva Germanien och flytta gränsen,…


25-årsminnet av Berlinmurens fall
Ines Geipel – Generation Mauer

Av MARTIN LAGERHOLM Få faktiska platser i nutidshistorien illustrerar väl den specifika geografiska ortens betydelse för historiska processer tydligare än Berlinmuren. En oundviklig symbol för det kalla krigets tudelade…


Axel Honneth – Verdinglichung. Eine anerkennungstheoretische Studie

Axel Honneth utkom för en tid sedan med en elegant liten bok, närmast en teoretisk essä, med den korta titeln ”Verdinglichung”. Honneth vill återerövra begreppet ”förtingligande” in i…


Schwarze Sonne scheine
Albert Ostermaier

Av MARGARETA FLYGT Vad händer med oss när vi fått en dödlig sjukdom diagnostiserad och hur lär vi oss att lita på oss själva? 
Albert Ostermaier, dramatiker och romanförfattare,…


Albert Ostermaier – Seine Zeit zu sterben

Av MARGARETA FLYGT Det finns miljöer som vi sällan läser om i litteraturen – skidvärlden är en sådan. Men den lämpar sig ypperligt…


Alex Capus – Eine Frage der Zeit

I Alex Capus Eine Frage der Zeit åker tre tyska varvsarbetare till Afrika för att bygga upp ett krigsfartyg de först har demonterat hemma i Paderborn. En av dem är övertygad socialdemokrat, alla är hängivna arbetare. [caption id="" align="alignleft" width="100"]…


Alex Capus – Léon und Louise

Av CLARISSA BLOMQVIST Alex Capus berättar den ovanliga kärlekshistorian mellan Léon och Louise, två franska ungdomar, vilkas liv och livslånga kärlek sträcker sig över nästan hela 1900-talet. De…


Alexander Kluge – Das Bohren harter Bretter. 133 politische Geschichten

Av RICHARD SWARTZ Alexander Kluge uppvisar, trots sina åttio år, en stor produktion i alltmer stegrat tempo, nuförtiden mer på litteraturens än på filmens område. Denne levande tyske…


Alienationen är tillbaka
Om den tyska filosofen Rahel Jaeggi

Ulf Eriksson skriver om den tyska sociologen och filosofen Rahel Jaeggi som med stöd i kritisk teori sökt uppdatera begreppet alienation – upplevelsen av att inte känna igen sig i sina önskningar och att allmänt lida av att i sitt handlande och…


Alina Bronsky – Nenn mich einfach Superheld

Av MARGARETA FLYGT Alina Bronsky är ännu en av dessa ofta unga, otroligt begåvade författare som har något att berätta och som lyckas göra det på ett annat språk…


Alissa Walser – Am Anfang war die Nacht Musik

AV MARGARETA FLYGT Alissa Walser berättar i sin strålande romandebut om magnetisören Franz Anton Mesmer (1734-1815). Det är inte första gången Mesmers liv har varit stoff…


En Bad Boy i Schweiz
Om Christian Kracht

Christian Kracht är en omtalad tyskspråkig författare från Schweiz, i fjol  på korta listan för Deutscher Buchpreis med lika omtalade Eurotrash. Magnus P Ängsal skriver här om flera av hans böcker, särskilt om den mångbottnade reseberättelsen Der Gelbe Bleischrift. …


Anna Katharina Hahn – Kürzere Tage

Av EVA MATTSSON Handlingen i korthet:beskrivning av ett par bostadskvarter i den efter krigen återuppbyggda storstaden Stuttgart med sin idag mycket blandade befolkning. I ett av…


Anna Kim – Anatomie einer Nacht

Av MARGARETA FLYGT Natten mellan den 31 augusti och 1 september 2008 tar elva människor sitt liv i den lilla byn Amarâq på Grönland. Denna ”dödens epidemi” verkade…


Anna Maria Carpi – Kleist. Ein Leben

Av MARTIN LAGERHOLM Den tyske diktaren Heinrich von Kleists (1777-1811) förtvivlan hade sin upprinnelse i insikten att människorna aldrig riktigt kan förstå varandra. ”Alla hans gestalter går under…


Gyllene september 
En rörelse mellan språk och länder

I en resonerande essä finner Anna Nygren hos böcker av Monika Fagerholm, Ingeborg Bachmann och Antje Ravic Strubel en rörelse mellan språk och länder – från det tyska språket, till det svenska i Finland, tillbaka till det tyska, genom det…


Antiken som uppfinning och identitet
De gamla grekerna och historiebruket

”Hur ofta tänker du på Romarriket?” var en fråga som nyss ställdes överallt. I två böcker, en fransk och en tysk, ställs istället frågan om hur man tänkt och tänker på antikens greker och Aten. L’invention de la Grèce  vill göra…


”Vår religion är förnuftet” 
Om feministen Louise Dittmar

I Anton Jansons tredje och avslutande del i serien om tre tyska feminister, och deras olika sätt att förhålla sig till en religion med kvinnofientliga inslag, har turen kommit till Louise Dittmar. Influerad av Feuerbach menade hon att Gud och…


”Framför Guds tron är alla lika”
Om feministen Louise Otto

Hur förhåller man sig som feminist till en religion, som man vill bekänna sig till, men som i delar är kvinnofientlig? Frågan som idag är aktuell på många håll i världen är inte ny, utan delade också 1800-talets feministiska rörelse…


Teorins långa sommar 
Om det tyska förlaget Merve

Den tyske kulturhistorikern Philipp Felschs bok Der Lange Sommer der Theorie: Geschichte eine Revolte 1960-1990 skildrar med bilder, scener och anekdoter det progressiva tyska bokförlaget Merve och dess utgivning från det vänsterpolitiska 60-talet fram till senare titlar om franska poststrukturalistiska…


Är fattigdom den fattiges eget problem?
Om Bentham, Simmel och arbetslinjen

En arbetsgivarorganisation föreslog nyligen i DN varken intressantare arbeten, fortbildning i tjänsten, bättre arbetstider eller möjligheter att påverka arbetssituationen – allt sådant som de själva råder över – utan minskade bidrag för arbetslösa, som rätta sättet att få fler att…


Det hemliga Tyskland III
Arminius/Hermann och slaget vid Teutoburgerskogen

Det tredje avsnittet i en längre essä där Martin Lagerholm tar upp centrala tyska myter och deras ideologiskt färgade receptionshistoria. Vintern 2009. Jag befinner mig på Grotenburger Berg i Teutoburgerskogen strax utanför den lilla staden Detmold i nordvästra Tyskland.…


”Solens sken och jordens skuggor” 
Om Hölderlins diktning

Det är det gudomliga och det mänskliga, ljus och mörker, som behandlas i Hölderlins främsta dikter, en uppdelning som upprepas också i hans eget liv. Efter att ha levt ett expansivt poetiskt liv, togs han 1806 in på hospital och…


Arthur Schnitzler – Später Ruhm

Wienaren Arthur Schnitzler är inte bara en av den tyskspråkiga litteraturens viktigaste utan också mest uppmärksammade författare, noga dokumenterad av kritik och vetenskap. Ett hittills – som det…


”Att skriva en dikt efter Auschwitz är barbariskt”

Den tyske filosofen Theodor W. Adornos provocerande uttalande i rubriken har ofta citerats. En tolkning är att all diktning om Auschwitz och koncentrationsläger är moraliskt omöjlig. Frågan har diskuterats under hela efterkrigstiden. Är det möjligt att skriva om förintelsen? Många…


Att snubbla in i paradiset
Kafkas aforismer

Franz Kafka, då redan sjuk i tuberkulos, skrev hösten 1920 under en vistelse hos sin syster i Zürau 150 aforismer som finns samlade i Die Zürauer Aphorismen och som enligt Bo Gustavsson kan läsas som utarbetandet av en existentiell mystik för moderna sekulariserade människor.…


Barbara Coudenhove-Kalergi – Zu Hause ist überall. Erinnerungen

Av RICHARD SWARTZ Denna legendariska österrikiska journalist och korrespondent, därtill grevinna, har skildrat det mesta utom just sin egen historia: här serveras den av en numera 80-årig dam på…


Barnbarn och tysknationalist  
Om en roman av Bernhard Schlink

Går det att påverka någon genom att visa upp en annan värld? Kan konst omvända en nationalsocialist? Hur bemöter vi oliktänkande? Det är några av de stora frågor som Bernhard Schlink tar sig an i sin senaste, bästsäljande, roman Die…


Benjamin Stein – Die Leinwand

Av MARGARETA FLYGT Benjamin Stein tar med sin roman upp en judisk berättartradition som fanns i Tyskland långt innan författare som Philip Roth gjorde det till ett amerikanskt…


Beqe Cufaj – projekt@party

Av RICHARD SCHWARTZ Författaren, alban från Kosovo, bor sedan sjutton år i Tyskland och detta är hans andra roman där efter “Der…


Berlin. Biographie einer grossen Stadt – Jens Bisky

I tysk media har Jens Bisky överösts med lovord för sin stadsbiografi över Berlin: ”Ett nytt standardverk”, ”Monumental” ”En stor Berlin-biografi” . Mats O. Svensson ställer sig frågan med vilket perspektiv man tar sig an en stad och dess historia.…


Bernd Stiegler – Reisender Stillstand

Av MARTIN LAGERHOLM När Montaigne 1570 drog sig tillbaka till sitt torn i slottet Montaigne i Bordeaux, skapade han litteraturhistoria med sina fria och prövande…


Bernhard Jaumann – Der lange Schatten

I juli 2015 meddelades att Tysklands regering erkänner folkmordet på herero- och namafolken i Tyska Sydvästafrika, nuvarande Namibia, åren 1904-1908. Tyskland har två gånger tidigare återlämnat kranier från mördade namibier, 2011 och 2014. I Namibia arbetar folkmordmordskommittéer intensivt för att…


Bernhard Schlink – Das Wochenende

Av BJÖRN SANDMARK I Bernhard Schlinks nya roman Das Wochenende samlas ett gammalt gäng i ett hus på den östtyska landsbygden, för att ta emot förre terroristen Jörg när han släpps ur fängelset efter 25…


Utopias fall
Hugo Bettauer – Die Stadt ohne Juden

I sin kusligt profetiska och klarsynta bok från 1922 – en drastisk satir över den dåtida antisemitismen i Österrike – fångar Bettauer på kornet den populistiska och chauvinistiska politikens aggressiva retorik. En fanatiskt antisemitisk regering i Österrike inför inte bara raslagar…


Bismarck – en framgångsrik stenhuggare
Christoph Nonn – Bismarck

Otto von Bismarck var obestridligen 1800-talets främste statsman på den europeiska scenen. Han föddes mitt under Wienkongressen, den 1 april 1815, och som Christoph Nonn framhäver i sin nya biografi, kom den Heliga allians som då ingicks mellan segrarmakterna Preussen,…