I klöddrets famn
Popstjärnan som blev arbetarpoet

Med denna text om artisten och numera också poeten Bubbi Morthens nya diktsamling Hreistur (”Fiskfjäll”) – som i knapp stil tar upp erfarenheter från de tidigare fiskelägena där idag inte isländsk ungdom utan tillrest arbetskraft får stå för slitet -…


Jon Fosses Edda
Robert Wilson på Det Norske Teatret

I Fosses originalmanus står orden i centrum och får klangrymd. På Det Norske Teatret berättar Robert Wilson istället genom specialskrivna pop- och jazzlåtar på engelska som emotionellt anknyter till handlingen och genom en outtömlig men samtidigt stiliserad uppsjö av häpnadsväckande…


FRANÇOIS MATHERON
L’Homme qui ne savait plus écrire

”En unik bok” anser John Swedenmark om den franske filosofen François Matherons självbiografi, där denne utlämnande återger den plågsamma sjukdomstiden efter en hjärnblödning med afasi och den mödosamma vägen tillbaka: ”kombinationen av tankeskärpa och tankeoreda, av stilkänsla och afasi, av elände…


Gerður Kristný Guðjónsdóttir
Isländska författare (5)

I en femte presentation av isländska författare skriver John Swedenmark här om Gerður Kristný, poet, barnboks- och romanförfattare, med det övernaturliga som en viktig dimension i hennes skrivande. Det som gör hennes senaste roman, Smartís, om en ung flicka som skall börja gymnasiet, så extra…


”jag är en glädjesång” 
Isländska kvinnliga författare (8)

John Swedenmark, som nu hunnit till sin åttonde text om isländska författare, nästan alla kvinnliga, skriver här entusiastiskt om diktsamlingen ég er fagnaðarsöngur – ”jag är en glädjesång” – en samling dikter tillkomna genom både lån, stöld och finslipning, en…


Han som såg djupet 
Gilgamesheposet som nytt i Danmark

Det mesopotamiska eposet om Gilgamesh, kung av Uruk och både gud och människa, om hans inledande grymhet, hans lidanden och om hur han genom Utnapishtim – en urtida Noa – kunde betvinga och försonas med livet och döden, är 4…


Utrotning
Om garfågeln, döda språk, Island och Gísli Pálsson

Om den internationellt kände isländske humanisten och antropologen Gísli Pálsson, och om flera av hans böcker, inte minst den  vackra boken Fuglinn sem gat ekki flogið som handlar om utrotningen av garfågeln, norra halvklotets pingvin, berättar här Johan Swedenmark. …


Gyrðir Elíasson
Isländska författare (6)

Gyrðir Elíasson är en av Islands mest respekterade, om än kanske inte bäst säljande författare. Han är så kompromisslös i sitt minimalistiska skrivande att de situationer hans texter målar upp känns självklara men motsägelsefulla. Vilket ger dem en egenartad humor,…


Kristín Eiríksdóttir
Isländska författare (3)

I den tredje i en serie presentationer av isländska författare skriver här John Swedenmark om Kristín Eiríksdóttir, poet, novellist och en driven bildkonstnär, tidigare verksam också som performancekonstnär, och som nu tilldelats det isländska litteraturpriset för sin andra roman Elín,…


KRISTÍN ÓMARSDÓTTIR
Isländska författare (4)

John Swedenmark fortsätter sin presentation av isländska författare och skriver här om två böcker, en roman om en stum, snäll smågangster, som konsekvent hamnar i situationer lika sorgliga som komiska, och en diktsamling, ”välkomponerad men ändå kaotisk”, av Kristín Ómarsdóttir,…


Lilian Munk Rösing
Pixar with Lacan
The Hysteric’s Guide to Animation

De tecknade filmerna från Pixar – Toy Story, Hitta Nemo, Ratatouille, med flera – har en speciell dragningskraft, eftersom deras berättelser är så tokiga och så tydliga, så i detalj genomförda: animationsarbete vars hängivenhet inte verkar veta av några begränsningar.…


Oddný Eir Ævarsdóttir
Isländska författare (2)

I den andra i en serie presentationer av isländska författare skriver här John Swedenmark om Oddný Eir Ævarsdóttir, som med sin lockande och gäckande stilkonst är en av de intressantaste prosaförfattarna i Norden just nu, och tar upp flera av…


Øyvind Rimbereid – Lovene. Dikt

Øyvind Rimbereid (född 1966) är en av Nordens och kanske världens mest egenartade och relevanta poeter just nu. Han använder sin djupa förankring i det norska språket i alla dess former – nuvarande, forntida och framtida; nynorskt skriftspråk och dialekter…


Samhörighet med andra
Cynthia Fleury – Les Irremplaçables

Den franska filosofen Cynthia Fleurys senaste bok Les Irremplaçables har den goda essäns typiska volatilitet: ett växande tankeflöde som tycks uppfunnet i stunden, och som går i dialog med texter från alla epoker i bildningens historia, ända fram till helt…


Susanne Christensen – En punkbønn

Susanne Christensen (född 1969) är en av Nordens bästa kritiker, bland annat verksam i Klassekampen, Morgenbladet och Vagant. Hennes självständighet röntgar det hon skriver om. Hon är engagerad men markerar alltid distans. Och hon skriver så ytterst uppfinningsrikt. [caption id=”attachment_27561″…


Handen som ser
Om hjärnforskaren Ramón y Cajal

Ramón y Cajal var inte bara en framstående hjärnforskare, utan en skicklig tecknare. Ren nöjesläsning anser  John Swedenmark om The Beautiful Brain, en nyutkommen, läcker konstbok med några av de tusentals teckningar som återfinns i Cajals arkiv, med inramande texter om hans liv…


Guðrún Eva Mínervudóttir 
Isländska författare (7)

I den sjunde presentationen av isländska författare skriver John Swedenmark här om Guðrún Eva Mínervudóttir och hennes samling långnoveller Ástin Texas (Älskling Texas), alla med en tonsäker känsla för skiftningar i språket. Boken, som väckte stor uppmärksamhet när den kom…


Strindberg på IKEA 
Þórarinn Eldjárn – Nordens Borges

John Swedenmark presenterar Þórarinn Eldjárn – Islands egen Borges – och hans nya novellsamling Umfjöllun (ungefär ”Rapportering”) där han i en lättsam lärdomsstil övertygande driver det fantastiska händelseförloppet som när han låter Strindberg dyka upp på IKEA. Islänningen Þórarinn…