MAJA LUCAS
Mor. En historie om blodet

Maja Lucas heter en dansk författare som utöver en avhandling i litteraturvetenskap har gett ut fyra romaner. Den senaste Mor. En historie om blodet kom för två år sedan på C & K Forlag och har med rätta väckt uppmärksamhet…


Wencke Mühleisen
Kanskje det ennå finnes en åpen plass i verden

Om erfarenheten av litterär sanning skriver Ulf Eriksson koncentrerat och klargörande i Dixikon. Hans essä ställer sig mitt i den diskussion om fakta och fiktion som är central i upplösningen av gängse litterära former. Den som pågått sedan 1900-talet. Bl.a.…


Med illusionslös värme och humor. Uppseendeväckande comeback av novellens mästare

Höstens litteratursnackis i Norge är Kjell Askildsens nya bok. Den nu 86-årige mästaren avslutade sitt sparsmakade författarskap 1999 med Samlede noveller. Nu var det färdigskrivet, sa han då. I hög grad har Askildsen sedan dess likväl varit närvarande i litteraturkulturen.…


Den skarpa enkelheten
Kjell Askildsen. Novellkonstens mästare

”Det finnes for mange fine ord i verden”, säger Paulus i novellen ”Johannes oppmuntrende begravelse” i samlingen Et stort øde landskap. Paulus är åtti år och bör veta. …


Vigdis Hjorth – Fryd og fare. Essay om diktning og eksistens

Av TOMAS FORSER Det händer att man kan bli lika glad i en bok som i en människa. Oftast är det bara bra att det stannar vid…


Dager i stillhetens historie
Merethe Lindstrøm

Av TOMAS FORSER Hon var för några år sedan nominerad till Nordiska rådets litteraturpris för novellsamlingen Gjestene. Nyss fick hon det för romanen Dager i stillhetens historie (Aschehoug). För…


Sociolog utan gränser
Geir Angell Øygarden – Bagdad Indigo

Av TOMAS FORSER I Karl Ove Knausgårds Min kamp förekommer namnet Geir på åtskilliga sidor. Det refererar till olika personer i författarens tillvaro. Redaktörer, förläggare och kompisar. Den man…