Klaus Rifbjerg – Besat

Besat, som blev Klaus Rifbjergs sista bok, kom påpassligt ut på dagen sjuttiofem år efter början på besættelsen, tyskarnas fem år långa ockupation av Danmark. Den 9 april 1940 var Klaus Rifbjerg drygt åtta år gammal, och alltså tretton när…


Om i ödslig skog…
Helle Helle – Hvis det er

Hur försvenskar man titeln på Helle Helles nya roman Hvis det er? Om det skulle vara på det viset? Om det är så? Eller bara Om? Fast så…


Klaus Rifbjerg tar tåget…

Av IVO HOLMQVIST Det går många tåg i litteraturen, också i den danska. H. C. Andersen var tidigt ute med sitt eventyr ”Et Stykke Perlesnor” där…


Nalle Valtiala – Humboldts papegoja

Av IVO HOLMQVIST Papegojan som i Nalle Valtialas senaste roman (Ellips förlag) ledsagar den tyske naturvetenskapsmannen Alexander von Humboldt på hans sydamerikanska färder kring 1800 följer med honom…


Hundra danska dikter

Av IVO HOLMQVIST ”Ö.a: oöversättlig ordlek” brukade det ibland stå i en fotnot längst ner på sidan i böcker försvenskade från främmande språk. Det gör det kanske än…


Ingen dag utan en rad – fenomenet Klaus Rifbjerg

Av IVO HOLMQVIST Den femtonde december fyller Klaus Rifbjerg åttio år. Han har publicerat sig under femtiofem av dem. När han fyllde sjuttiofem lånade den sparsmakade boksamlaren Flemming Reislev…


Ny bok! Peter Høeg – Elefantpassernes børn

Av IVO HOLMQVIST I sin koncentrerade genomgång av Peter Høegs författarskap, i fjärde delen av den nya ”Dansk litteraturs historie”, citerar Martin Zerlang några rader ur ”Fortællinger om natten” från 1990: ”Vi kan ikke…


Dansk minimalism (4) – Simon Fruelund

Av IVO HOLMQVIST Lars Ardelius skrev en gång en rolig bok om utlandssvenskar, till dels säkert grundad på möten med sådana (han rör sig hemvant bland annat på Nya Zeeland). Titeln var…


Dansk minimalism (3) – Peter Adolphsen

Av IVO HOLMQVIST I Siegfried Lenz roman ”Die Klangprobe” lyssnar en stenhuggare med känsla för sitt material fram till eventuella dolda sprickor i blocket, genom att med omsorg knacka på stenen. Det…


Dansk minimalism (2) – Pia Juul

Av IVO HOLMQVIST För ett par år sedan kom Klaus Rifbjerg på besök till Gents universitet, ditbjuden i samband med en utställning på biblioteket av hela hans väldiga produktion – han har…


Dansk minimalism (1) – Helle Helle

Av IVO HOLMQVIST ”Black Dogs” kallade Ian McEwan en av sina romaner, avsiktligt dubbeltydigt. En klunga löst springande demoniska dobermann-hundar, lika läskiga som Baskervilles dogg på Dartmoor-heden, sätter…


Ann-Marie Sommer (red.) – Den danske arkitektur

Av IVO HOLMQVIST I det nyutkomna praktverket Den danske arkitektur (Gyldendal) beskriver ett dussin skribenter, alla födda på sjuttiotalet, under Anne-Marie Sommers redaktion, 137 danska byggnadsverk i kronologisk följd, från det tusenåriga vikingafästet Trelleborg…


Martin A. Hansen – Løgneren

Av IVO HOLMQVIST ”Mit Navn er Johannes Vig. Sig ikke det Navn for hurtigt…” Så skriver huvudpersonen i Martin A. Hansens Løgneren, ett par sidor in i denna dagboksroman som…


Astrid Sæther – Suzannah Fru Ibsen

Av IVO HOLMQVIST Goethes sista ord var ”Mera ljus!” Heinrich Heines var ”Gud kommer att förlåta mig – det är hans yrke”. Henrik Ibsens var mänskligare: ”Min søte, søte Frue. Hvor har du…


Simon Fruelund – Borgerligt tusmørke

Av IVO HOLMQVIST Svenskar brukar avundas danskarnas deras ”hygge”och deras småputtriga grannvänlighet. Det har de inte särskilt stor anledning till. ”Ligusterfascisme” är ett lika gångbart ord, det som täcker en annan aspekt…