Människa människas varg? 
Sigbjørn Skådens allegoriska dystopi

I Sigbjørn Skådens roman Fugl – den i en mening första science fiction-romanen av en samisk författare – har en grupp människor koloniserat en annan planet, som Elon Musk idag drömmer om att befolka Mars. Men språnget ut i det…


Ingen känsla blir trivial 
Om Hagar Olsson

Dante Löfmarck påminner om två av den finlandssvenska kritikern och författaren Hagar Olssons romaner, Det blåser upp till storm och Chitambo. Båda utspelar sig i Helsingfors, har upproret som centralt tema och som huvudperson en ung kvinna på väg att…


Att gå på bio och inte komma tillbaka
Om filmkritikern Sara Ehnholm-Hielm

Om bland annat den manliga blicken i filmer där kvinnor förblir passiva objekt, men också om filmer som Stromboli med Ingrid Bergman, Sommaren med Monika med Harriet Andersson och inte minst Jane Campions Pianot där kvinnor fått vara människor, individer,…


Det flyktiga minnets makt 
Om värdet av vittnesmål

Enligt gamla rättegångsbalken var ”två vittnen fullt bevis om de samstämmer” och domstolen i princip bunden av deras utsagor. Idag har vi en fri bevisvärdering som tillåter domstolen  att värdera en vittnesutsaga efter vad den är värd. Men vad är…


Över alla bräddar 
Om danska Lea Marie Løppenthin

Merete Mazzarella presenterar den danska poeten och romanförfattaren Lea Marie Løppenthin och hennes senaste roman Livet går over sine bredder, som med en antik myt som grund är en sci fi-betonad berättelse om ett dödsrike, Cyklus, där också livet kan återvinnas. …


Magiska Finland 
Om finlandssvenska Agneta Ara

Anna Remmets presenterar här den finlandssvenska författaren Agneta Ara, som givit ut ett tiotal skönlitterära böcker och som, efter sina tidigare mer socialrealistiskt präglade dikter, i sin prosa snarast fört in en magisk realism i den finska verkligheten.   När jag…


Danska noveller och ett manifest 
Kristin Vego och Glenn Bech

Merete Mazzarella fortsätter sina presentationer av nordiska författare, denna gång av två danska författare, Kristin Vego och hennes novellsamling Se en sista gång på allt vackert och Glenn Bech, vars bok Jag erkänner inte längre er auktoritet, han själv kallar ett…


En Knausgård i ett dockskåp?
Om finlandssvenske Peter Sandström

I sin tredje text om finlandssvenska författare presenterar Merete Mazzarella här Peter Sandström, en av ”våra säkraste och mest njutbara stilister”, som genom åren huvudsakligen skrivit en egensinnig autofiktion där ett självbiografiskt förlopp mödolöst kan övergå i skröna.  Finlandssvenska…


Dansk teater firar 300 år
Jubileumsår i Danmark

I Danmark pågår ännu jubileumsfirandet Dansk Teater 300 år  med uppsättningar över hela landet. Martin Lagerholm, som i Köpenhamn sett både en pjäs om Ludvig Holberg – vars debut som pjäsförfattare på danska med Den politiske kandestøber är anledning till jubiléet -…


Vandraren
Om Michel Ekmans Lyckliga slut

I Dixikons serie om några finlandssvenska författare skriver Anders Björnsson här om kritikern, litteraturforskaren och essäisten Michel Ekmans senaste bok, Lyckliga slut, en samling lärda essäer blandade med självreflektioner, rik på iakttagelser och innebörder. Michel Ekman står i sin…


Lyser och lågar 
Om finlandssvenska Ulla-Lena Lundberg

I en andra artikel om finlandssvensk litteratur presenterar Merete Mazzarella här Ulla-Lena Lundberg och hennes båda romaner Is och Lyser och lågar och pekar samtidigt på hur olika bedömningen av finlandssvenska författare kan vara i Finland och Sverige. Trots hennes ställning…


Tove Janssons Sommarboken 50 år

Efter ännu en hotfullt varm sommar skriver Merete Mazzarella här om en annan sommar, för nu redan länge sedan, som den skildras i finlandssvenska Tove Janssons Sommarboken. Men berättelsen om en farmor och ett barnbarn på en sommarö, om olika…


Skrönor från Grönland
Om Jørn Riels Skrøner

Den danske författaren Jørn Riel har i flera decennier skrivit skönlitterärt om Grönland och i synnerhet om fångstkulturen och fångstmännens öden på Östgrönland. Till hans nittioårsdag förra året kom ett urval av författarens berättelser från Grönland, Skrøner, vars litterära behandling av…


Strindberg på IKEA 
Þórarinn Eldjárn – Nordens Borges

John Swedenmark presenterar Þórarinn Eldjárn – Islands egen Borges – och hans nya novellsamling Umfjöllun (ungefär ”Rapportering”) där han i en lättsam lärdomsstil övertygande driver det fantastiska händelseförloppet som när han låter Strindberg dyka upp på IKEA. Islänningen Þórarinn…


Volga. En russisk reise 
Om ett annat Ryssland

Den norske författaren Geir Pollen, som  i sin bok Volga. En russisk reise gör olika nedslag i rysk historia och kultur utmed den 353 mil långa floden, påminner om att den slaviska traditionen rymmer så mycket mer än den i…


De dolda ledarna 
Om kvinnorna i den tidiga kyrkan

De tolv apostlarna, Paulus och alla kyrkofäder efter dem var alla män och anses med rätta som ledande i kyrkans historia. Men trots att också kvinnorna spelar en betydelsefull roll inte bara i Nya testamentet utan i många av de…


Utrotning
Om garfågeln, döda språk, Island och Gísli Pálsson

Om den internationellt kände isländske humanisten och antropologen Gísli Pálsson, och om flera av hans böcker, inte minst den  vackra boken Fuglinn sem gat ekki flogið som handlar om utrotningen av garfågeln, norra halvklotets pingvin, berättar här Johan Swedenmark. …


DÖDENS ANSIKTEN 
Om Nils Erik Forsgårds Dödsmasker

Anders Björnsson skriver här om den finske historikern Nils Erik Forsgårds essäsamling Dödsmasker där Forsgård i sina essäer tar fasta på hur dödens uppenbarelseformer skiftar. Jämfört med livets slut är livets början inget stort tema i litteraturen. Starka läsupplevelser…


Blindgjengere – Atle Næss

I Norge har det inte varit lätt att glömma andra världskriget. Inte så konstigt: det var ett våldsamt övergepp och ingrepp i landets historia, som inte bara skapade motsättningar mellan tyskar och norrmän utan också mellan norrmän. I de tribunaler…


Ur arkivet: Peter Kemp
Engagementets poetik

I serien ”Ur arkivet” lyfter vi nu fram en artikel från augusti 2014: Peter Kemp Engagementets poetik av Jayne Svenungsson. 1973 disputerade Kemp på avhandlingen  Théorie de l’engagement och 2013 hötidlighölls detta genom ett symposium i Köpenhamn samt en dansk nyutgåva av…


Världens historia som vattnets historia

Terje Tvedts Verdens historie  bygger på en populär föreläsningsserie som Tvedt höll 2019 på Nationalbiblioteket i Oslo. I sin bok har Tvedt valt ut ett antal kulturer, eller civilisationer som har haft betydelse för vår nutida värld och frilägger hos dem samspelet…


Die Asta 
Om danska filmstjärnan Asta Nielsen

Den danska filmstjärnan, författaren och konstnären Asta Nielsen – Die Asta kallad – nådde en enorm framgång under början av nittonhundratalet då hon banade väg för en alltmer självständig och aktiv, utåtriktad kvinnlighet. Erik Tängerstad har läst Lotte Thranes bok…


Brukne liljer og falne kvinner
Et essay om Sigrid Undset och «kjønnskjærligheten»

När Sigrid Undset debuterade 1907 med Fru Marta Oulie lät hon Marta redan i bokens första mening säga: «Jeg har vært min mann utro». Också hennes senare romangestalter, som Jenny, Kristin Lavransdatter och Ingunn Steinfinnsdatter, handlar på ett sätt som…


En norsk färd över Atlanten (2) 
Utvandrarna på norska

Anders Björnsson, som i en tidigare artikel på Dixikon har skrivit om de två första delarna av Edvard Hoems mäktiga men ömsinta norska utvandrarepos, tar här upp också de två avslutande två delarna – Land ingen har sett och Liv…


Om mot og motstand 
Med Sigrid Undset på barrikadene

I motsats till en annan norsk nobelpristagare, den tyskvänlige Knut Hamsun som sände sin nobelmedalj till Goebbels och hyllade Hitler i en dödsruna 1945, varnade Sigrid Undset med kunskap, klarsyn och stort mod för de fascistiska fantasier som hon fruktade…


Fjärran klot 
Dansk bok om exoplaneter

Två av årets nobelpristagare i fysik, Michel Mayor och Didier Queloz, belönades för att de hösten 1995 blev de första att upptäcka en exoplanet i bana runt en solliknande stjärna, kallad 51 Pegasi, belägen femtio ljusår från jorden i stjärnbilden…


Tre romaner 
Henrik Nor-Hansen

Nor-Hansens roman Termin nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2017 men har trots det fått liten uppmärksamhet. Mikaela Blomqvist skriver här om den och två andra av hans romaner i trilogin Tre romaner  att Nor-Hansen genom sin sakliga metod, som står i…


”jag är en glädjesång” 
Isländska kvinnliga författare (8)

John Swedenmark, som nu hunnit till sin åttonde text om isländska författare, nästan alla kvinnliga, skriver här entusiastiskt om diktsamlingen ég er fagnaðarsöngur – ”jag är en glädjesång” – en samling dikter tillkomna genom både lån, stöld och finslipning, en…


Han som såg djupet 
Gilgamesheposet som nytt i Danmark

Det mesopotamiska eposet om Gilgamesh, kung av Uruk och både gud och människa, om hans inledande grymhet, hans lidanden och om hur han genom Utnapishtim – en urtida Noa – kunde betvinga och försonas med livet och döden, är 4…


Guðrún Eva Mínervudóttir 
Isländska författare (7)

I den sjunde presentationen av isländska författare skriver John Swedenmark här om Guðrún Eva Mínervudóttir och hennes samling långnoveller Ástin Texas (Älskling Texas), alla med en tonsäker känsla för skiftningar i språket. Boken, som väckte stor uppmärksamhet när den kom…


Brunses Shakespeare
Ett formidabelt danskt kraftprov

I år har för första gången en översättare, Niels Brunse, tilldelats danska Weekendavisens litteraturpris. Han har just avslutat sin kompletta översättning av Shakespeares samtliga 37 pjäser – sammanlagt 3 500 sidor – och fått idel lovord för sin prestation. Martin…


Den jyske hede och orren

Det industriella jordbruket har på många ställen successivt lagt stora tidigare obebodda och öde marker under plogen vilket inte bara lett till en önskad ökad produktion för att mätta en växande befolkning utan också till att växt- och djurarter som…


Gyrðir Elíasson
Isländska författare (6)

Gyrðir Elíasson är en av Islands mest respekterade, om än kanske inte bäst säljande författare. Han är så kompromisslös i sitt minimalistiska skrivande att de situationer hans texter målar upp känns självklara men motsägelsefulla. Vilket ger dem en egenartad humor,…


THE MONSTER
Madame Nielsen

Danska Madame Nielsen är författare, skådespelare och performancekonstnär, och den senaste transformationen av den ursprungliga och numera offentligt begravda Claus Beck Nielsen. En ”på en gång flippad fiktion och en seriös undersökning av historiens, tidens, sinnenas, livets och dödens möjliga…


FRÅN FRUKTAN TILL HEMKÄNSLA 
Rune Slagstad och de norska fjällen

Anders Björnsson om den norske sociologen mm Rune Slagstad, vars  mästerverk De nasjonale strateger visade hur olika ”kunskapsregimer” avlöst varandra i det moderna Norges födelse och om hur hans Da fjellet ble dannet nu kompletterar med den  inledande betydelse också naturforskare, målare och inte minst den…